Vitrine u kuhinji: Uklopite ih na najbolji način

by | June 9, 2023
Vitrine u kuhinji

Vitrine u kuhinji su veoma dekorativan komad nameštaja koji daju kuhinji sofisticiranost i eleganciju. Evo na šta treba da obratite pažnju. 

Vitrine u kuhinji čine prostor prozračnijim

Vitrine nisu rezervisane samo za kuhinju, ali su one ovde zaista poseban dodatak.Postoji veliki izbor vitrina od različitih materijala i različitih stilova, ali to je samo pokazatelj koliko ih je lako uvrstiti u bilo kakav dom. Osim toga, nameštaj sa staklenim vratima razbija monotoniju neprozirnih ormarića čineći prostor prozračnijim. Preporučuje se da to budu vitrine za prozirnim staklom kako bi se videlo unutra i zaista razbilo vizuenlnu monotoniju.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

Oblik i forma vitrine

One mogu biti plitke ili duboke, horizontalne ili vertikalne, stojeće ili viseće. To sve zavisi od prostora kojim raspolažete i onoga šta želite da stavite u nju. Dakle, morate u uzeti u obzir nekoliko stvari. Ako želite da u vitrinama držite tanjire, onda se svakako morate odlučiti za duboke modele. Takođe, ako ćete u njima držati teške stvari, onda je bolja opcija da to budu stajaće vitrine.

Vitrine u kuhinji: Način otvaranja

Ovo je takođe jedan od važnih faktora pri uklapanju vitrine u kuhinju. Sa visećim vitrinama postoji manje opcija za način na koji će se otvarati, ali ako su u pitanju stajaće vitrine onda se pored klasičnog otvaranja,  možete odlučiti i za klizno otvaranje ili za preklopna vrata.

Kakva treba da bude unutrašnjost vitrine?

Vitrine se najčešće prave od drveta sa staklenim vratima. Međutim, unutrašnjost vitrine je jednako važna pošto je vidljiva. Dakle, boja i vrsta završne obrade takođe moraju da se uklapaju u dizajn vaše kuhinje.

Što se tiče toga šta treba da držite u vitrini, obično su to čaše ili setovi tanjira. Osim toga, ljudi često u njih stavljaju stare predmete sentimentalne vrednosti ili dekorativno posuđe. Naravno, to zavisi od toga da li želite da vitrina bude praktična ili dekorativna.

Uključite i osvetljenje

Pošto je unutrašnjost vitrine vidljiva i uglavnom dekorativna, možete istaći to što je u njoj osvetljenjem. LED trake na svakoj polici mogu učiniti ovaj prostor magičnim.

Vitrine su sjajan komad nameštaja jer čuvaju sadržaj od prljavštine, jedina mana im je to što zahtevaju redovno održavanje staklenih površina.


Snežana Vranić

PC Photography/GettyImagesPlus