Elegantne ideje za dizajn poda

by | June 21, 2023
Elegantne ideje za dizajn poda

Razmislite o mnogim alternativama podova i uzorcima poda dok preuređujete svoju kuću kako biste poboljšali ukupni izgled i dobili zanimljiv dizajn poda. 

Elegantne ideje za dizajn poda

1. Izaberite šemu boja koja je komplementarna jedna drugoj

Odabir odgovarajuće šeme boja jedan je od najtežih aspekata postavljanja drvenih podova. Gledanje u podton vašeg drvenog poda je najlakši način da shvatite koje boje mu odgovaraju. Suptilni tragovi žute, narandžaste, crvene, sive ili braon boje mogu se videti u završnoj obradi drveta. Primenite principe kruga boja da odaberete boje koje odgovaraju vašem drvenom podu nakon što otkrijete nijansu koja leži u osnovi. Plavi tonovi, na primer, pomažu u balansiranju drveta sa žutim ili narandžastim tonovima, dok je zelena u kontrastu sa pravim smeđim podovima.

2. Koristite razne materijale za nameštaj i dodatnu opremu

Većina ljudi smatra da je soba potpuno prekrivena drvenim podovima i nameštajem lošeg dizajna. Koristite niz materijala u svom nameštaju i dodacima kako biste dizajn održali uravnotežen. Drveni podovi izgledaju sjajno sa različitim teksturama, kao što su tkani tekstil, koža, metal, beton, obojene površine i još mnogo toga, koje možete ugraditi u svoj prostor sa tapaciranim sedištima, naglašenim nameštajem i dekorom zidova.

3. Koristite drveni pod u celoj kući

U kućama sa otvorenim planom, podovi bi obično trebali biti ujednačeni od zone do zone. Postavite daske koje organski teku iz sobe u sobu bez potrebe za neudobnim separatorima da biste izbegli šavove između delova. Dugoročno, doslednost podnih obloga stvara prijatniji izgled i čini čišćenje jednostavnijim.

4. Dizajn poda: Koristite prostirke za omekšavanje drvenih površina

Drvo nije meko kao tepih, ali nije ni tvrdo kao pločice. Tokom dana, ponovljeni koraci mogu izazvati bol, pa koristite prostirke koje povećavaju udobnost da biste smanjili efekat i bilo kakav negativan uticaj na telo. Tepisi naslagani na drvene podove pomažu u definisanju zona za sedenje u otvorenim prostorijama i povezuju kauče i stolice sa akcentima.

5. Koristite različite tonove drveta na podu i nameštaju

Zanemarite sve pojmove o podudaranju tonova drveta. Za estetiku sakupljenu tokom vremena, savremeni pristup dizajnu namerno spaja grubo i rustikalno sa obojenim i poliranim u raznim mrljama i teksturama. Kombinujte drvene podove i nameštaj sa različitim teksturama i mrljama, ali ostavite iste nijanse drvene završne obrade, kao što su siva ili žuta.

6. Dizajn poda: Neka tamni drveni podovi izgledaju svetlije

Dodajte svetlost u prostor pomoću svetlijih opcija za ormare, belo ofarbanih zidova ili prostirki sa šarama koje daju dramatičan kontrast u kući sa tamnim podovima. Istovremeno, izaberite prozorske obloge koje omogućavaju prirodnom svetlu da preplavi područje, naglašavajući lepotu obojenog drveta.

7. Zamislite drveni pod kao neutralnu opciju

Drveni pod bez jakih žutih ili crvenih nijansi treba posmatrati kao neutralan. Možete naslagati nameštaj i dodatke u bilo kojoj šemi boja sa ovom vrstom drvenih podova. Odsustvo prostirke u ovom trpezarijskom kutku, kao i svetlije tapacirane stolice i prepoznatljiv trpezarijski sto sa postoljem od ratana koji se nalaze na vrhu, ističu lepotu drvenog poda.


Explora_2005/gettyimages