Parket : sve što treba da znate

by | December 23, 2022
parket sve što treba da znate

Postavljanje novog parketa je velika investicija, što izbor odgovarajućeg čini vrlo ozbiljnom odlukom. Da li je hrast bolji od oraha? Šta je sa toplim tonovima? Da li je svetli pod greška? U nastavku pogledajte šta to savetuju stručnjaci.

 

Parket : šta nam savetuju stručnjaci

Parket: počnite sa osnovama

Postoje dva osnovna faktora koji utiču na to kako izgledaju podovi od tvrdog drveta. Prvi je struktura, koja je prvenstveno određena vrstom drveta. Zatim tu je završna obrada koja daje boju. Naš savet je da počnete tako što ćete izabrati raspon boja koji vam je najatraktivnij, odnosno onaj koji odgovara ambijentu koji želite da stvorite. Zatim, možete pogledati različite uzorke unutar tog opsega i preći u razmatranje koji bi se parket idealno uklopio sa odabranom paletom boja i nameštajem.

Prava nijansa parketa

Kao i kod boja zidova, ključno je uzeti u obzir podton nijanse vašeg poda. Većina dizajnera upozorava na sve drvene završne obrade koje su veoma crvene ili narandžaste, a koje imaju tendenciju da izgledaju zastarelo. Ali to ne znači da se treba potpuno kloniti toplih nijansi. U stvari, jedan od najvećih trendova među drvenim podovima trenutno je topla nijansa sive. Ovi novi tonovi mešaju hladnoću sive sa toplijim nijansama, stvarajući visoku udobnost i lako uklapanje u različite stilove.

Identična je priča i kada je reč o fabranju zidova, poželećete da proverite uzorke pre nego što odaberete pravi. Ono što izgleda kao svetlo i neutralno na uzorku u salonu , može na kraju izgledati potpuno drugačije u vašem prostoru, u zavisnosti od svetla i boje zidova. Zato kada birate parket gledajte širu sliku i uzmite u obzir sve elemente prostorije.

Parket: prvo razmislite o održavanju

Možda će vam se sada dopasti izgled određene vrste parketa, ali razmislite o tome kako će on izgledati tokom vremena i koliko truda ste spremni da uložite da biste ga održavali. Stručnjaci trvde da je parket od evropskog hrasta dobar izbor za prostorije koje su frekventnije, ali i dečje sobe, dok su mekše vrste, kao što je orah, pogodnije za prostorije koje ne koristi mnogo ljudi, kao što su to privatne prostorije.

Takođe, sledi upozorenje da se svetli podovi ništa manje ne razlikuju od svetlih pločica ili tepiha, zato treba razmisliti koliko zaista vremena želite da uložite kako biste ih svakodnevno održavali čistim. Ako vam to ne predstavlja problem, oni zaista mogu biti sjajan izbor i dati posebno opuštajući ambijent enterijeru.

Sada kada imate osnovne informacije, možete posetiti najbliži salon i odlučiti se za idealan parket.

 

 


Borjana Božić

Scovad/gettyimages