Laminat za svaku prostoriju

by | September 19, 2023
Laminat za svaku prostoriju

Laminat je tu da dokaže da bez obzira na vaš stil enterijera ili praktične potrebe, ovo je definitivno podni materijal koji vedi razmotriti

Sada je sjajno vreme da razmislite o idejama za laminatne podove za vaš dom — ovo je materijal koji je zaista popularan poslednjih godina. Više ga ne treba posmatrati kao pogodna varijanta za ograničen budžet.

Izaberite laminat za svaku prostoriju u domu

Što se tiče vrsta podova, laminat ima mnogo prednosti u odnosu na druge materijale — plus dolazi u ogromnom rasponu boja, dezena i završnih obrada. To što znači da je pogodan za sve vrste stilova enterijera.

Ovde smo sakupili neke od najboljih ideja za korišćenje laminata, bilo da tražite ideje za podove za svoju kuhinju, kupatilo, spavaću sobu ili hodnik i kakav god izgled želite da postignete.

Zašto baš laminat?

Laminatni podovi su nekada imali reputaciju kao loša zamena za tipove drvenih podova, koju koriste samo oni čiji budžet ne bi bio dovoljno daleko za „pravu stvar“.

Ali stvari su se promenile. Ovih dana, umesto da se na njega gleda kao na nešto čime se treba „zadovoljiti“, laminat zaista treba posmatrati u novom svetlu. Istina, još uvek postoje neki proizvodi koji materijalu daju lošu reputaciju, ali u glavnom, ovo je sada odlična opcija za sve vrste podešavanja.

Prednosti laminata su da su:

  • Izdržljiv (obavezno se odlučite za onu sa visokom ocenom  — AC3 do AC5 je savršen)
  • Isplativo
  • Brza i jednostavna instalacija
  • Pogodno za upotrebu s podnim grejanjem
  • Može se kupiti u vodootpornim verzijama koje odgovaraju kupatilima
  • Dostupan u velikom broju efekata drveta, kamena i pločica
  • Lako se čisti i održava

1. Praktičan pod u kuhinji

Najbolji podovi za kuhinje treba da budu praktični, laki za čišćenje i veoma izdržljivi – a laminatni podovi mogu ispuniti sve ove okvire. Ako vam se sviđa ideja o laminatnom u kuhinji, obavezno izaberite onaj sa visokom ocenom – AC4 ili AC5. Ovaj pod će se dobro nositi s toplotom, hladnoćom i vlagom.

2. Napravite zanimljivu pozadinu u otvorenom prostoru

Velikim prostorima otvorenog plana potrebno je nekoliko elemenata kako bi se sprečilo da izgledaju hladno, sterilno i bez karaktera. Pregrade prostorija, promene nivoa poda i plafona i pravi izbor nameštaja mogu pomoći da se razbije prostor, ali nemojte potcenjivati efekat koji će imati i vaš izbor podnih obloga.

Pod i zidovi služe kao pozadina za sobu, a da bi se pravilno živelo u otvorenom planu, važno je da budu odabrani da unesu malo topline i interesovanja. Ovaj laminatni pod ima toplinu koja ne umanjuje arhitektonski interes sobe, ali dodaje lepo svetlo celokupnom izgledu prostora.

3. Laminat s efektom hrasta za spavaću sobu

Hrast je jedan od najpopularnijih izbora drveta kada su u pitanju drveni podovi — izdržljivi i pogodni za sve vrste enterijera. Dodaje toplinu i karakter svakom prostoru u koji je instaliran. Međutim, izbor tvrdog drveta kao što je ovo može zaista povećati troškove drvenog poda.

Srećom, ako tražite jeftiniju alternativu čvrstom ili projektovanom hrastovom podu, laminat je zaista dobra opcija.

4. Dočarajte vintage stil u kupatilu

Prilikom odabira podnih obloga za kupatilo potrebno je obratiti posebnu pažnju. Ne samo da mora da izgleda dobro, već takođe mora da izdrži vodu i vlagu, kao i da bude otporan na klizanje i da se lako održava.

5. Izaberite pod u hodniku koji je lak za održavanje

Vaše ideje za podove u hodniku očigledno moraju biti sposobne da ostave odličan prvi utisak na posetioce kada uđu kroz ulazna vrata. Mežutim, vaš izbor podnih obloga takođe treba da bude u skladu sa vašim potrebama i navikama.

Hodnici su vredni prostori koji primećuju ogromnu količinu hoda, što znači da vaš izbor podnih obloga mora da bude izdržljiv, odličan u sakrivanju prljavštine i lak za čišćenje — i da izgleda fantastično.

Laminati dolazi u ogromnoj paleti boja, efekata i dezena, pa bilo da se radi o izgledu pločica velikog formata ili ribljoj kosti koja privlači pažnju, biće nešto što će vam odgovarati.

6.  Oživite kućnu kancelariju šarenim laminatom

Laminat je zapravo odličan izbor podnih obloga za kućnu kancelariju jer se lako održava, lako se postavlja na bazi “uradi sam” i odličan je za nameštaj na točkovima kao što su kancelarijske stolice i jedinice za odlaganje.

Šta učiniti ako laminat škripi : saveti za kućne popravke

Dijana Škorić

ProCreators / gettyimages.com