Svetla vrata u enterijeru: Kako ih uklopiti u dizajn doma?

by | February 10, 2023
svetla vrata u enterijeru

Imate svetla vrata u enterijeru? Ili razmišljate da ih nabavite? Evo kako možete da ih savršeno uklopite u svoj dom.

Svetla vrata u enterijeru: Koje boje su popularne?

Svetla vrata će uvek izgledati sjajno u vašem domu i uvek će biti moderna. To ne znači da vrata moraju da budu čisto bela. Šta više, popularnije su mlečno bela, bež, siva boja slonovaće, krem, svetlo smeđa i svetlo zelena boja. Takve nijanse učiniće da enterijer ne izgleda sumorno, a i da ona deluju vizuelno veća.Još jedan plus kod svetlih vrata jeste što se slažu sa skoro svim bojama, pa ih je lako uklopiti.

Članak se nastavlja posle reklama

Koji stil odabrati za svetla vrata u enterijeru?

Vrata treba da se uklope u stil u kome je unutrašnjost već uređena. Sledeći stilovi su idealni za svetla vrata:

Klasični stil

U ovom stilu, svetla vrata u enterijeru će izgledati sjajno sa zlatnim detaljima. Takođe, ako se odlučite za klasični stil, najbolje bi bilo da vrata budu od punog drveta (hrast ili jasen). Izrezani prozori u vratima sa višebojnim staklom su pravi odraz klasike. Sa druge strane, bež vrata su dobra u kombinaciji sa prostorijom gde ima puno tamnih tonova, a siva vrata se preporučuju za prostore koji imaju tendenciju da budu lakonski.

Članak se nastavlja posle reklama
Skandinavski stil

Vrata za skandinavski stil treba da budu bela ili u mlečnim nijansama.U prostoriji sa ovim vratima ne bi trebalo da bude puno nameštaja, a osvetljenje u prostoriji treba da bude prirodno. Svetla vrata u enterijeru skandinavskog tipa su od farbanog drveta gde se tesktura drveta može lepo videti.

Minimalistički stil

Zbog minimalističkog stila i jednostavnog nameštaja, vrata bi trebalo da budu snežno bela, eventualno svetlo braon. Ona mogu biti mat, sjajna ili sa staklenim prozorima.

Članak se nastavlja posle reklama

Uređenje enterijera sa svetlim vratima

Prednost svetlih vrata je što ih lako možete ukombinovati.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Zidovi – Tamni zidovi će dati kontrast svetlim vratima i to će prostoriji dati izražajnost. Sa druge strane, ako su zidovi svetli, onda bi bilo najbolje da budu u istoj nijansi kao vrata.

  • Tapete – Svetle tapete i svetla vrata su pogodna za male prostore jer vizuelno povećavaju prostor. Ako su u pitanju tapete sa nekim detaljima, poželjno je da ti detalji budu mali. Tamne tapete su dobar izbor za kancelariju i dnevnu sobu.
  • Podovi – Tamni podovi se lepo slažu sa bež ili krem bojom vrata. Svetli podovi, poput zidova, treba da odgovaraju nijansi vrata.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Nameštaj – Uz svetla vrata se slaže veliki nameštaj jer prostorija tada izgleda prozračnije i uklanja osećaj pretrpanog prostora.
  • Dovratci i lajsne – Percepcija vrata zavisi od dovrataka, lajsni i prozorskih klupica. Dobro bi bilo da budu iste boje.
  • Ručke i brave – Svetla vrata se kombinuju sa metalnim i drvenim ručkama. Ako je u pitanju skandinavski stil, onda odaberite bronzane ili hromirane ručke.Za dečiju sobu mogu biti i ručke u raznim bojama.

Svetla vrata u enterijeru će sigurno izgledati fantastično koji god stil da izaberete. Bela boja daje osećaj ravnoteže i mira, siva boja opušta, a bež je povezana sa stabilnošću i pouzdanošću. Dakle, svetla vrata pružaće vam osećaj mira i spokoja koju god boju da odaberete.


Snežana Vranić

in4mal/GettyImagesPlus