Kako odabrati lampe za dnevni boravak: Saveti pre kupovine

by | September 10, 2023
Kako odabrati lampe za dnevni boravak: Saveti pre kupovine

Pravilno osvetljenje je važno za svaki prostor, jer poboljšava funkcionalnost ili unapređuje ambijent u prostoru. Osvetljenje u dnevnom boravku nije izuzetak. Bez obzira da li provodite vreme sa porodicom i prijateljima ili se opuštate uz omiljenu knjigu, odabir pravilnih lampi može učiniti svaki dnevni boravak udobnijim i privlačnijim.

Lampe su odličan način da postignete različite osvetljene zahteve na jednostavan i efikasan način.

Lampe za dnevni boravak: Za pravilno osvetljenje i prijatan ambijent

Šta uzeti u obzir prilikom kupovine lampi?

  1. Prostor: Uvek je važno razmisliti o dostupnom prostoru pre nego što kupite lampu. Prelepa keramička lampa može izgledati divno, ali da li će stati na vaš mali stočić? Ako želite lampu poput podne lampe, pobrinite se da ima dovoljno otvorenog prostora kako na podu, tako i oko drugog nameštaja, da bi lampa pravilno funkcionisala.
  2. Veličina: Veličina lampe je jednako važna kao i dostupan prostor. Ruda naglašava da je razmera važan faktor koji treba uzeti u obzir, osim površine koja je dostupna za postavljanje lampe. Uskladite veličinu vaše sobe sa lampama koje odaberete.
  3. Funkcionalnosti: Nekoliko lampi dolazi sa korisnim funkcionalnostima koje zadovoljavaju vaše potrebe osvetljenja, poput ugrađenih regulatora svetlosti i lampi sa tri nivoa osvetljenja. Regulatori svetlosti su odlični za prostorije gde je potrebno i opšte i opuštajuće osvetljenje. Lampa može biti podešena na najveću snagu za opšte osvetljenje, a zatim prigušena za mirniju, mekšu svetlost kada želite opušteniju i prijatniju atmosferu. Sličnu funkciju pružaju i lampe sa tri nivoa osvetljenja. Međutim, ove lampe više su usmerene na opšte osvetljenje, a manje na ambijentalno osvetljenje.

Lampe za dnevni boravak: Tipovi

  1. Stone lampe: Stone lampe su odličan izbor za bilo koji prostor sa konzolnim ili bočnim stolom. Postavljaju se na vrh ovih komada nameštaja i osvetljavaju prostor oko njih. Ovaj tip lampe je idealan za osvetljenje stolice ili sofe pored stola. Takođe, odlično su rešenje za dodavanje meke svetlosti u prostoru umesto jake ili jako osvetljenje.
  2. Podne lampe: Podne lampe se često koriste u dnevnim boravcima za osvetljavanje većih površina, poput sofe ili ćoškova. Ove lampe ne zahtevaju nikakav drugi oslonac, jer su dovoljno visoke da se postave direktno na pod. Idealne su za postavljanje pored ili iza nameštaja, na primer iza fotelje za čitanje ili pored sofe.
  3. Lampe za određene funkcije: Lampe sa određenim zadacima pružaju svetlost jaku i usmerenu na određene zadatke koji zahtevaju obilno svetlo i osvetljenje detalja. Čitanje, šivenje i druge aktivnosti koje zahtevaju pažljiv rad najbolje se obavljaju uz pomoć ovih svetiljki.

Kako odabrati lampu?

Izbor nove lampe može brzo i jednostavno osvežiti vaš dnevni boravak. Imajući nekoliko stvari na umu, možete brzo odrediti koja vrsta lampe najbolje odgovara vašem prostoru i potrebama.

LED rasveta: Detalj koji čini dom luksuznijim

Za šta ćete najčešće koristiti lampu?

Imati pravu vrstu osvetljenja za najčešće zadatke ili aktivnosti u prostoru je ključno. Stoga je važno razmotriti zbog čega tačno želite lampu i za šta ćete je najčešće koristiti. Da li želite prijatno svetlo koje će osvetliti vašu sofu? Možda bi podna lampa bila najbolji izbor. Da li tražite lampu koju ćete koristiti pored vaše fotelje za čitanje? Tada bi lampa za zadatke mogla biti odgovarajuća opcija.

Koliko prostora imate?

Dostupan prostor je još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir. Kada birate stojeću lampu, imajte na umu veličinu stola. Zapamtite da, iako lampa može da stane, ipak želite da ostane dovoljno prostora za druge predmete ili knjige. Isto važi i za podne lampe. Iako bi lampa sa savijenom rukom možda izgledala zanimljivo, možda se neće uklopiti u tesni prostor. U oba slučaja, uvek je dobra ideja da izmerite prostor pre nego što donesete lampu kući.

Gde kupiti lampu?

Lampe se mogu kupiti u prodavnicama i na internetu. Osim radnji sa polovnom robom ili buvljaka, većina prodavnica nudi politiku povrata. Pre nego što kupite, proverite ovo. Uporedite snagu svetlosti koju svaka lampa pruža i bilo kakve funkcionalnosti koje mogu imati.

Pronalaženje savršene lampe za dnevni boravak može dodati poseban šarm i praktičnost vašem prostoru. Razmislite o vašim potrebama osvetljenja i prostoru koji imate na raspolaganju kako biste pronašli idealnu lampu koja će zadovoljiti i vaš lični stil i funkcionalnost prostora. S pravom lampom, vaš dnevni boravak će postati još prijatnije mesto za provođenje vremena.

Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages