Rasveta u kuhinji : sve što treba da znate

by | December 17, 2022
rasveta u kuhinji

Ako planirate uređenje kuhinje, posebnu pažnju posvetite osvetljenju i planirajte ga do detalja jer će ono, u pravom smislu te reči, učiniti da kuhinja zasija u pravom svetlu i uveliko olakšati pripremu jela.

 

Postoji veliki izbor različitog kuhinjskog osvetljenja, ali kako postići idealnu kombinaciju koja će istovremeno doprineti funkcionalnosti i atmosferu u prostoriji učiniti prijatnom?

Rasveta u kuhinji : saveti dizajnera

Dizajneri savetuju da se koriste sve vrste osvetljenja – od visilica, preko zidnih lampi i reflektora do ugradnih  svetiljki, jer ćete samo tako obezbediti osnovno, radno i estetsko osvetljenje.

Pre nego što počnete sa planiranjem dodatnog osvetljenja, razmislite o izvorima prirodnog svetla u vašoj kuhinji. Neke kuhinje imaju male ili uopšte nemaju prozore, ali ako se u blizini vaše kuhinje nalazi veliki prozor, potrudite se da prirodna svetlost dominira ambijentom. Odaberite kuhinjske elemente u što svetlijim bojama, a umesto roletni postavite venecijanere.

 

Rasveta u kuhinji : osnovna podela

1. Osnovno osvetljenje

Osnovno osvetljenje odgovorno je za atmosferu koja vlada u kuhinji i odnosi se na plafonsko, u vidu ugradnih svetiljki i visilica. Prilikom njihovog postavljanja važno je odrediti adekvatne pozicije kako bi svetlost obasjavala ceo kuhinjski sklop. Ono ne bi trebalo da bude ni previše jako, ali ni slabo, pa se zbog toga savetuju modeli s dimerom pomoću kojeg ćete lako uskladiti jačinu svetlosti u zavisnosti od doba dana ili osunčanosti prostorije tokom godišnjeg doba.

2. Radno osvetljenje

Možda je najvažnije obezbediti adekvatno osvetljenje radnih površina. Priprema hrane ponekad zahteva preciznost, a senke u tom slučaju nisu poželjne. Jaki izvori svetlosti, kao što su reflektori su idealan izbor, a posebno ako postoji mogućnost podešavanja jačine svetla. Za osvetljenje kuhinjskog ostrva najčešće izbor su visilice, čiji dizajn predstavlja važan detalj u kuhinji, ali ne treba zanemariti ni njihovu glavnu ulogu.

3. Estetsko osvetljenje

Završni pečat svake kuhinje predstavlja dodatno osvetljenje u vidu LED traka koje se stavljaju unutar ormarića, ispod visećih elemenata ili polica. Ne samo da akcentuju pojedine delove kuhinje nego čine ovu celinu elegantnom i modernom.

Sada kada ste upoznati sa osnovama osvetljenja u kuhinji, vreme je i da vaša zasija u svom punom sjaju. Započnite potragu idealnih visilica, a verujte nam, izbor je veliki i raznolik.

Borjana Božić

hikesterson/gettyimages