Rasvetni elementi: Aktuelni trendovi u dizajnu enterijera

by | August 17, 2023
Rasvetni elementi: Aktuelni trendovi u dizajnu enterijera

Rasvetni elementi koji ostavljaju snažan utisak trenutno su u centru pažnje, a dizajneri biraju osvetljenje već na početku procesa uređenja – čak i pre nameštaja, tapaciranja i obloga zidova.

Rasvetni elementi: Istaknuti trendovi

S obzirom na veliki izbor stilova i uređaja za rasvetu, opcije mogu biti preplavljujuće. Kako bismo vam pomogli da planirate osveženje vaše sledeće sobe, dizajneri i stručnjaci za osvetljenje dele najpopularnije trendove 2023. godine. Inspiraciju možete pronaći u ovim idejama koje se kreću od praktičnih do estetskih.

Upečatljivi rasvetni elementi

Upečatljivi uređaji za rasvetu deluju kao skulpture u prostoru. Uređaj može dramatično promeniti prostor – ne samo svojom svetlošću, već i dimenzijama i oblikom tekture.

Članak se nastavlja posle reklama

Pri izboru upečatljivog rasvetnog elementa, treba razmotriti razmere: oni treba da budu veći od ostalih osvetljenih elemenata u prostoru, ali ne i nametljivi. Razmotrite kako uređaj osvetljava prostor. Da li uređaj direktno osvetljava? Odbija svetlost od plafona? Stvara uzorak kroz staklo ili nijansu?

Oda nostalgiji

Čežnja za prošlim i jednostavnijim, idealizovanim vremenima je prirodna reakcija na nekoliko godina pandemije, nemira i moguće globalne recesije. Klasični obrisi iz uticajnih dizajnerskih perioda – od starog sveta do sredine veka – i nove interpretacije će se pojaviti u svetlu ove godine.

Članak se nastavlja posle reklama

Liveni i crni završni slojevi

Ova dobitna kombinacija i dalje dominira. Dok su se stilske varijacije kuća na selu i industrijskog osvetljenja i dalje popularne, topliji crni sa nasleđem ili vintidž izgledom mesinga donose novi preokret. Iako svakako možete pronaći komade sa antiknim izgledom od mesinga, na tržištu postoje i brojne nove opcije koje imitiraju ovaj stil.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni tonovi

Prirodni elementi su popularni u svim aspektima dekora doma trenutno, a osvetljenje nije izuzetak. Tkanine od prirodnih materijala (poput ratana i morske trave), kamen, grubo rezani kristali, pa čak i visoko reaktivne keramičke glazure i dalje su lideri stila.

Rasvetni elementi: Staklo je u trendu

Blaga svetlost od belog stakla stvara manje sjaja. Manje sjaja znači da će svi koji koriste prostor bolje videti. Iako su LED sijalice postale mnogo stilizovanije i privlačnije, belo ili šareno staklo može prikriti sijalicu ako je potrebno. Ako izaberete prozirni stakleni uređaj, “potražite onaj koji je potpuno zatvoren kako prašina ne bi ulazila”, kaže Bob Warmbold, sertifikovani konsultant za osvetljenje u kompaniji Accent Lighting.

Članak se nastavlja posle reklama

Topli završni slojevi

Bele, tople sive i svetlo drvo – veoma uticajne boje u bojama za bojenje i nameštaju – sve više se uvlače u osvetljenje. Takođe je popularno mekano i toplo osvetljenje. Bez obzira da li uređaj deluje kao centralna tačka prostorije ili se više slaže sa opštim stilom prostora i povlači se, njegov izlaz svetlosti može doneti vizualnu tenziju.

Održive opcije

Dok su uređaji izrađeni od organskih materijala dugotrajni trend, održive opcije osvetljenja, poput LED i niskonaponskih opcija, brzo stiču popularnost. Kupci biraju uređaje sa održivim izgledom i održivim komponentama.

Članak se nastavlja posle reklama

Trendovi osvetljenja za 2023. godinu donose raznolike stilove i opcije koje kombinuju estetiku i funkcionalnost. Bez obzira na to da li želite da osvežite svoj dom ili dodate akcente, ovi trendovi će vam pružiti inspiraciju i smernice za stvaranje privlačnih i dobro osvetljenih prostora.


Borjana Božić

inside-studio/gettyimages