Rasveta za kupatilo: Kako odabrati osvetljenje u kupatilu?

by | February 12, 2023
Svetla za kupatilo

Svetla za kupatilo su veoma važna s obzirom da tamo provodimo minimum bar sat vremena. Naročito kada su u pitanju šminkanje ili brijanje, tada nam je osvetljenje jedno od suštinskih stvari.

Svetla za kupatilo: Jednako su važna kao i u drugim prostorijama

Bez obzira na aktivnost, vreme koje provodite u kupatilu takođe utiče na vaš vid i vaše oči. Takođe, veoma je važno gde se nalazi tuš, da li ima staklena vrata, kao i ceo ambijent. Pogrešnim odabirom osvetljenja možete da napravite neprijatnu atmosferu kao u apoteci. Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom odabir.

Akcentualna svetla za kupatilo

Morate da obezbedite pravilno osvetljenje za ogledalo i za tuš. Osvetljenje ogledala će vas spasti kada se budete doterivali. Najveća greška koju možete da uradite jeste da stavite plafonska svetlo direktno iznad ogledala.One bacaju senke na lice i jasno vam je zbog čega je to problem.Zbog toga su najbolje vertikalne lampe koje ravnomerno bacaju svetlost na lice.

Tuš je uglavnom u sekundarnoj zoni direktnog osvetljenja. U malim kupatilima, ako kabina ima prozirna staklena vrata, posebno osvetljenje za tuš možda ni neće biti potrebno.Pod tušem nam ne treba jako svetlo koje nam sija u lice. Ako želite da ugradite rasvetu, neka bude žuto ili uzmite svetlo čiju osvetljenost možete da kontrolišete.

Ambijentalno osvetljenje

Svetla za kupatilo koja se mogu kontrolisati u stvari jesu ambijentalna svetla (pominjali smo ih za tuš). Ova vrsta osvetljenja je indirektn i ono je zaduženo za atmosferu.Kada želimo da se opustimo nakon napornog radnog dana i da odmorimo oči, reflektori koji nam sijaju u lice nisu sjajna opcija.

Osvetljenje iznad umivaonika

Što se tiče umivaonika, svetla za kupatilo treba da budu postavljena sa obe strane. Na taj način ćete pružiti idealno osvetljenje za umivaonik. Zbog simetrije ćete imati osećaj sklada i čistoće.

Dakle, nemojte zanemarivati svetla u kupatilu. Ovo osvetljenje je itekako važno, pa se nemojte bojati da u njega i uložite. Vaše oči će vam biti zahvalne.


Snežana Vranić

Caiaimage/Tom Merton/GettyImagesPlus