Savršena rasveta u sobi

by | September 22, 2023
Savršena rasveta u sobi

Savršena rasveta u sobi i te kako doprinosi dizajnu prostora. Otkrićemo vam kako da oplemenite vaš dom na najbolji mogući način. 

Iako je rasveta često naknadna misao pri dizajniranju kuće, ona ima veliku ulogu u pogledu estetike. Znate da vam je potrebno gornje svetlo u vašoj dnevnoj sobi, ali intenzivna svetlost nije idealna uveče — posebno kada se družite sa svojim najmilijima.

Savršena rasveta

Cilj je da se ugradi više izvora svetlosti kako biste mogli da podesite atmosferu koja utiče na raspoloženje ili istaknete različite oblasti. Pojedini rasvetni elementi su takođe i veoma dekorativni, a sve je to u službi  savršenog ambijenta.

Sa pravim izborom svetiljki, sijalica, lampe i LED dioda, možete poboljšati dizajn svog prostora i postaviti pravu atmosferu u svako doba dana.

Najbolje ideje za osvetljenje sobe balansiraju jarko osvetljenje s prijatnim ambijentalnim sjajem.

Savršena rasveta: Napravite pravi izbor

Donosimo vam nekoliko zanimljivih ideja koje možete da primenite u svom domu

Industrijski stil

Ako cenite nedovršenu estetiku, ali ne želite da idete do kraja, potražite krajnje stolne lampe u industrijskom stilu za dnevnu sobu. Razmislite o tamnom metalu i izloženim sijalicama. Razmislite o nabavci dve iste lampe kako bi vaš prostor izgledao kohezivnije.

Simple statement

Odvažni akcenti su sjajna ideja koja daje lični pečat. Pogledajte kako ova skromni luster u obliku  globusa upotpunjuje prostor bez odvraćanja pažnje od ostatka dekora.

Strateški postavljeni lusteri


Viseća svetla nisu samo za trpezarijske stolove i kuhinjska ostrva. Takođe dobro funkcionišu kao nadzemno ili akcentno osvetljenje u dnevnim sobama. Razmislite o kačenju niza lustera iznad sofe  ili jedan u uglu kako biste stvorili kutak za čitanje.

Dominantno plafonsko osvetljenje

Plafonsko osvetljenje ima tendenciju da ili prođe neprimećeno. Možda biste želelei nešto malo elegantnije. Ovo je relativno lako i pristupačno rešenje koje će napraviti veliku razliku u ambijentu vaše  sobe.

Ugradna rasveta


Kada su  ideje za plafonsko svetlo u dnevnoj sobi u pitanju, ugradnu rasvetu je teško pobediti. Ne samo da je vizuelno prijatna već je i jednostavna za održavanje, jer LED ugradne sijalice često traju više od 10 godina.

Apstraktni luster

Ako ste u potrazi za lustera za dnevnu sobu koje ne izgledaju deplasirano, najbolje je da preskočite kristale i odlučite se za minimalistički dizajn ili strukturno učvršćenje sa apstraktnim karakteristikama i oštrim uglovima.


Dijana Škorić

Explora_2005 / gettyimages.com