Zavese za mali prostor: Kako izabrati savršenu zavesu

by | March 30, 2023
Zavese za mali prostor

Ukoliko živite u malom stanu ili kući, svaki deo prostora vam je bitan. Međutim, ukoliko želite da vaš prostor izgleda kao da je veći nego što jeste, odlučite se za ovakve zavese. Predstavljamo vam najbolje zavese za mali prostor. 

Ako se pitate zbog čeka su ovo najbolje zavese za mali prostor, odgovor je pre svega u tome što čine prostoriju širom nego što jeste i doprinose da prostorija bude dobro osvetljena. Svetlost takođe pospešuje osećaj prostranosti. Ako je pred vama biranje zavesa, oslonite se na sledeće predloge:

Zavese za mali prostor: Kako izabrati savršenu zavesu

Uvek birajte neutralne boje

Zavese u neutralnim nijansama su nepogrešiv izbor kada soba treba da izgleda prostranije. Najbolje su sledeće nijanse: bela, bež, krem, svetlo siva. Izaberite onu koja je u skladu sa vašim ukusom, ali i onu koja se uklapa sa vašim ostalim nameštajem.

Draperije

Ovo je opcija koja uvek odnosi pobedu zbog svoje elegancije. Sofisticiranost kojom možete obogatiti sobu izborom ovih detalja je zaista od velikog značaja, posebno u malim stanovima. Kobinacija draperija i zavese treba da bude kontrastna.

Posteljina i zavese u istoj boji

Usklađivanjem boje zavesa i boje posteljine postiže se toplina i modernost.

Zavese za mali prostor: Roletna-zavese u maloj kuhinji

Zavese za mali prostor nikada nije lako izabrati, ali ovaj moderan i luksuzni detalj bez sumnje će pravilno dekorisati vašu kuhinju. Osim što izgledaju fantastično, veoma jednostavno se održavaju, a osim toga,  sa njima postižete i privatnost, a ne umanjuju svetlost.

Birajte prozirne zavese

Ako želite da zavesa učini da vaš prozor izgleda veće, držite se dalje od neprozirnih zavesa teških tkanina, kao i zavesa tamnih boja. Svetlije, tanje i prozirne zavese izgledaju mnogo elegantnije u malom prostoru.

Zavesa od poda do plafona

Postoji mit da su zavese od poda do plafona pogodne samo u velikim prostorijama, međutim, to uopšte nije istina. Jedino je bitno da obratite pažnju na to da zavesa bude u ravni sa podom, ne i da se vuče po njemu.

Zavese za mali prostor: Prirodne tkanine

Ukoliko budete birali tkanine poput lana ili pamuka koje su sinonim za svetlost, toplinu i svežinu, sigurno nećete pogrešiti.

Prazan prostor između zavese i nameštaja čini prostor većim

Prostorija može delovati manje ukoliko u njoj bude previše stvari. Zbog toga je bitno da se između nameštaja i zavesa ostavi nekoliko centimetara kako bi se ostavio utisak većeg prostora.

Skrivena šipka za zavesu

Ovo je dobar trik bez obzira na veličinu prostora. Lažni plafon ili lajsne mogu da sakriju šipku i učiniće da zavese izgledaju kao da vise direktno sa plafona. Ovako način izgleda elegantnije.

Nadamo se da će vam naši predlozi biti od koristi kada budete birali nove zavese za svoj životni prostor.


Jovana Jevtić

Liudmila Chernetska/ Getty Images Plus