Anti-trendovi u dizajnu enterijera!

Šta je no što se izbegavalo u 2022 a biće tako i u narednoj godini.

by | August 19, 2022
Anti-trendovi u dizajnu enterijera

Bliži nam se kraj leta ali sezona renoviranja stanova još nije gotova. Mnogi još uvek tek započinju popravke, ažuriraju nameštaj, kupuju novi dekor. U ovom članku ćemo vam reći koje koji su to Anti-trendovi u dizajnu enterijera koje bi trebalo izbeći u 2022.godini.

Minimalizam je u modi poslednjih nekoliko godina, a 2022. nije izuzetak. Dizajneri savetuju da opremite kuću funkcionalnim i konciznim predmetima. Šareno i svetlo je prihvatljivo, ali samo kao akcenat.

Šta više nije moderno:

1. Puno slika

Mnogo slika je anti-trend koji je ove godine čvrsto ukorijenjen. Sada je uobičajeno ukrašavati prazne zidove izuzetnim satovima, saksijama za cveće ili ukrasnim panelima u stilu Prirode, organika ili provanse. Sve ovo treba kombinovati jedno sa drugima u stilu i boji. Boje koje su sada popularne su mirne boje: sivo-plava, bež, bledo zelena.

2. Sanitarije u bojama

Crni, sivi i zlatni toaleti su prošlost (i hvala Bogu!) Toalet i kupatilo su simbol čistoće i higijene. Nema mesta za patetiku, svetle detalje, složene dizajne. U modi su koncizne forme, snežno bele boje, slavine i pribor jednostavnog oblika.

3. Prave i oštre linije

Čvrsti, pravougaoni oblici koji su bili aktuleni u 2021. godine su zamenjeni glatkim i mekim linijama. Takvo „zaokruživanje“ je u modi i u dizajnu vrata i unutrašnjosti sobe. Na primer, moderne sofe, ovalni stolovi, otomani, fotelje sa zaobljenim leđima. Dizajneri predviđaju da će se ovaj trend nastaviti u naredne 2-3 godine.

4. Tvrdo zoniranje

Podela sobe na zone sa praznim zidovima je loš način. Prednost se daje slobodnim prostorima u kojima je lako i slobodno disati. Zoniranje treba da bude nenametljivo, tako da se u dizajnu koriste staklene pregrade, bambusovi paravani i vitraži.

5. Nedostatak radnog prostora

Anti-trendovi u dizajnu enterijera

Kućna kancelarija obavezan prostor. Photo by Pexels-tranmautritam

Od kada je počela pandemija i izolacija, mnogi kancelarijski radnici prešli su da rade na daljinu. Rad sa laptopom u krilu ili u krevetu nije baš zgodan i zato je potrebno imati ili improvizovati pravu mini-kancelariju. Ako je površina mala, onda možete urediti mesto na izolovanoj lođi, koristiti prozorsku dasku kao radnu površinu ili kupiti nameštaj koji može poslužiti i kao kancelarijski.

6. Otvoreni sistemi skladištenja

U pretrpanom prostoru teško je raditi i neudobno je živeti. Otvorene police i niše ustupaju mesto zatvorenim i promišljenim sistemima za skladištenje preko celog zida. Kada su stvari skrivene iza čvrstih vrata, ništa ne odvlači pažnju i ne ometa fokusiranje na važne aspekte života – zdravlje, porodicu, karijeru.

7. Garniture nameštaja

U 2022. dizajneri savetuju da ne kupuju gotove garniture. Fabrički set lišava stan individualnosti, smatra se dosadnim i banalnim. Sofa i fotelje, trpezarijski sto i stolice, krevet i noćni ormarići su sada iz različitih garnitura – i to je sasvim normalno.

8. Komplikovana obrada poda i plafona

Anti-trendovi u dizajnu enterijera

Tekstura nikada dosta i nikada više…Photo by Pexels-monstera

Moda komplikovanih završnih obrada plafona i podova trajala je nekoliko godina. Sada su relevantne jednostavne, mat površine. Prisustvo crteža, kitnajstih i komplikovanih gipsanih radova kao i drugih dekorativnih elemenata nije dobrodošlo. Isto važi i za podne obloge. Nema naglaska na lajsnama, oni su usklađeni tako da odgovaraju zidovima. Parket i pločice su postavljeni u stilu “francuske jelke” ili “palube”, dijagonala je anti-trend.


Naslovna foto: Pexels Victoria borodinova

Tags: