Atraktivni dezeni na zidovima

by | 2 aprila, 2018
Tapete

Tapete su ove godine apsolutni hit i vratile su se u novom stilu. Njima možemo ”obuæi” sve zidove ili ih nalepiti samo na jedan koji želimo da istaknemo.

Boju i dizajn treba pažljivo birati, a one mogu biti: papirne, poluplastificirane, tekstilne, sa zrnastom i reljefnom strukturom, štampane, sa uzorkom ili bez njega.

Priprema zida
Pre nego što počnete da lepite tapete, proverite u kakvom je stanju podloga. Ukoliko su na zidu već bile tapete, nove možete lepiti preko njih, pod uslovom da su još uvek dobro pričvršćene i neoštećene (ali zapamtite da to možete učiniti samo tri puta).

Tapete slika 1

Preko zidova sa kojih su uklonjene stare, nanosi se razređeno lepilo, a pre toga potrebno je gipsom popuniti sitne rupice i ukloniti sva druga oštećenja. Ukoliko postavljate nove tapete, a istovremeno želite da okrečite plafon, onda to uradite pre skidanja starog sloja, jer ćete tako zaštititi zid.

Tapete slika 2

Prema uputstvu proizvođača, određenu količinu vode naspite u kantu i dodajte lepilo. Pre upotrebe, smeša treba da odstoji u kanti oko 20 minuta, a zatim je još jednom promešajte.

Rezanje i nanošenje lepila
Izmerite visinu prostorije na različitim mestima i kao polaznu tačku odredite najvišu izmerenu visinu. Pomoću jedne rolne tapeta možete otprilike izmeriti ukupnu širinu svih redova. Svaki red odrežite tako da bude oko 10 cm duži od izmerenih dimenzija.

Tapete slika 3

Tapete možete seći makazama ili skalpelom. Nakon toga ih postavite na radni sto, tako da im je spoljna strana okrenuta nadole i na njih nanesite lepilo celom dužinom. Pazite da dobro namažete rubove.

Zatim presavijte tapete s jedne strane, tako da im rub dođe do otprilike jedne trećine ukupne dužine, i učinite isto s druge strane, tako da se suprotni krajevi gotovo dotaknu.

Tapete slika 4

Složite ih zajedno, i pustite da omekšaju, dok vi nanosite lepilo na sledeći niz. U zavisnosti od debljine, papiru je potrebno oko 10 minuta da omekša, ali za određivanje tačnog vremena, pročitajte predlog proizvođača. Obrada treba da traje jednako dugo kod svih komada, da bi se izbegao efekat ”razvlačenja” tapeta na zidovima.

Postavljanje tapeta
Kada počnete da postavljate tapete, krenite od nekog prozora u prostoriji i polako se udaljavajte od svetlosti. Na taj način, mesta spajanja pojedinih komada tapeta biće manje primetna. Tapete treba pažljivo postavljati, da ispod njih ne ostaju ”balončići” ispunjeni vazduhom.

Tapete slika 6

Prvo, dobro zalepite središnji deo, a zatim krenite prema rubovima. Rubovi moraju međusobno tačno da naležu jedan na drugi. Prosečne tapete široke su 53 cm i dugačke 10,05 m. Tapete sa hrapavom površinom nešto su duže, ali im je širina standardna i iznosi 53 cm.

Tapete slika 7

Poželjno je da vam neko pomaže, ali veoma pažljivo, tako da ne menja pravac lepljenja. Ukoliko se tapete pomere, možete ih lagano rukom vratiti u ispravan položaj, ili ih skinuti i ponoviti proces. Višak odsecite makazama.

Tapete slika 8

Tapete lepite preko utičnice sa koje je skinuta zaštitna maska. Važno je da pre postavljanja uvek isključite dovod električne energije preko osigurača. Ukoliko vam je svetlo neophodno, onda lampu priključite u susednoj prostoriji.

Tapete slika 9

Nakon što isečete deo tapeta iznad električnih instalacija, vratite masku, odnosno spoljašnji deo utičnice. Struja mora biti isključena sve dok su tapete vlažne. Tapete koje u sebi sadrže metalne komponente, ili na sebi imaju metalne uzorke, ne smete lepiti ispod zaštitnih maski utičnica.

Postavljanje tapeta u uglovima
Pre lepljenja tapeta u uglove, tačno izmerite udaljenost od krajnje ivice poslednjeg niza tapeta do ugla preko kojeg ćete ih lepiti. Zatim isecite tapetu tako da bude 10 mm šira od izmerenog razmaka kod unutrašnjih uglova i 20 mm kod spoljašnjeg.

Tapete slika 10

Nalepite tapete do samog ugla, a preostali deo nalepite okolo. Novi niz postavite tačno do unutrašnjeg ugla, tako da preklapa prethodni. Na spoljašnje uglove, tapete se postavljaju na sličan način, s tim da ostatak ovde pristaje uz prethodni niz tapeta. Preklapanje tapeta praktikuje se samo kod izrazito neravnih zidova.

Postavljanje tapeta na plafon
Nemojte da se uplašite, ovo nije ništa komplikovanije od postavljanja na zidove, samo je nezgodnije, budući da radite stojeći na merdevinama.

I na plafonu prvo uklonite neravnine i nanesite razređeno lepilo. Zatim izmerite tapete, ali odsecite ih tako da budu 10 cm duže od izmerene vrednosti. Na tapete nanesite lepilo i složite ih jednu preko druge. Nakon što omekšaju, možete ih lepiti na plafon.

Tapete slika 11

Sada vam je neophodna pomoć, jer neko treba letvom da pridržava tapete u neposrednoj blizini plafona. Prvi niz lepite tako što ćete najpre označiti crtu paralelno sa zidom na kojem se nalazi prozor, i to na udaljenosti od 52 cm (dakle ukupna širina rolne tapeta umanjena za jedan cm).

Tapete slika 12

Ostatak na krajevima i prema zidu jednostavno ravnomerno odrežite. Nakon što postavite jedan niz, svaki drugi slažete tačno uz onaj prethodni i tako do kraja.

Tapete slika 13

Poslednji niz postavljate tako da izmerite udaljenost do zida, odsečete tapete izmerene širine do zida uvećane za 1 cm. Nakon toga, poslednji niz poravnate sa prethodnim i odsečete ostatak na rubovima i prema zidu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.