Čarobni svet antikviteta

by | 27 aprila, 2013
Ukrasna lampa

U samom srcu Beograda, ušuškana između stambenih zgrada, nalazi se galerija-antikvarnica, ujedno i umetnička radionica. Njen vlasnik Dušan Milenković, arhitekta i primenjeni umetnik, strastveni je kolekcionar antikviteta, koji je svoju višedecenijsku sakupljačku strast pretvorio u hobi, jedinstven u svetu, koji naziva Više od igre.

Minijaturne kompozicije antikvarnih instalacija gospodin Dušan Milenković pretvara u prelepe „male antikvarnice“, oslanjajući se na svoje dugogodišnje iskustvo, poznavanje umetničkih stilova te istančan smisao za estetiku i harmoniju. Bakina soba, Piano, Bajka, Scena, Rembrant, Zima, Proleće, Isus Hrist… samo su neke od tematski urađenih, malih antikvarnica. „Ljubav i zadovoljstvo koje osećam prilikom izrade ovih antikvarnica pružaju mi neiscrpnu energiju, a maštovitim kreacijama dajem poseban pečat vremenu koje je odavno iza nas.

Ne bih mogao da zamislim život bez antikvarnih sitnica koje na poseban način daju smisao svemu što radim“, kaže Dušan Milenković, koji je u čarobni u svet antikviteta zakoračio pre tridesetak godina.

Slika sa konjem

„Mene su još u mladosti privukle starine, upotrebne dekorativne stvari u kojima sam – pored patine – video i dušu, jer su ih izradili vrhunski majstori svoga vremena. Od samog početka veoma su me interesovale minijature, a mislio sam: ako su predmeti mali, onda im je i cena takva… Iako minijaturni, bili su otelotvorenje mog zamišljenog pojma lepote, sklada i kvaliteta.“

Balončići na slici Antikvitet

Prvi antikvitet koji je naš sagovornik kupio bio je namenjen njegovom bratu – kao svadbeni poklon. No, kako je ovaj odbio da ga primi, uz obrazloženje da ne želi u kući polovne stvari, figura bake i deke ostala je u vlasništvu Dušana Milenkovića i podstakla ga da im pribavlja društvo. U početku je stvari po svom ukusu pronalazio kod ovdašnjih antikvara, pa i na buvljim pijacama, da bi s vremenom postao stalni posetilac najpoznatijih svetskih sajmova antikviteta.

Najlepše i najvrednije komade, kako kaže, pronalazio je u Parizu i Veneciji, ali i u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Austriji… „Trideset godina iskustva, istraživanja, učenja, velikih ulaganja i pronalaženja jedinstvenih predmeta omogućilo mi je da stvorim zavidnu kolekciju umetničkih predmeta, koju čine: klavirski čiraci, mastionice, džepni satovi, ormarići, šoljice za kafu, knjige, keramičke, mesingane i bronzane figurice, ćase za kandila, retko autentično oružje…

Predlog za svadbeni poklon

Ovi predmeti nestvarne lepote originalni su antikviteti, neponovljivi, izuzetno vredni i svaki ima svoju ulogu na pozornici kreativnosti,“ ističe Dušan Milenković. „Besomučno sam skupljao i širio kolekciju najraznovrsnijih predmeta, koje sam skladištio po ormanima, fiokama i kutijama, te nisam mogao svakodnevno uživati u njihovoj lepoti. Zato sam osmislio jedinstvenu tehniku kojom predmetima starim i po dva ili tri veka dajem novi život.
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.