Cement kao dekor u enterijeru

by | April 27, 2018
Cement

Iako je za brdovite, seoske predele stara restaurirana kuća karakterističan prizor, mi vam prikazujemo malu kuću modernog izgleda, koja ima samo 70 m² i opremljena je elegantnim i praktičnim nameštajem.

Za uređenje unutrašnjosti korišćen je jednostavan, ali višenamenski materijal – cement. Inače prevashodno namenjen grubim radovima, ovde je dobio priliku da pokaže svoju pravu prirodu u kombinaciji modernog i kantri-šik stila.

U minimalističkom enterijeru rađa se jedinstven odnos hladnog cementa i toplog drveta. Prostorom dominira belina zidova kombinovana sa svetloplavim podovima. Kuća je pravi izbor za one koji uživaju u malo inoviranoj seoskoj idili.

Cement slika 1

Cement i smola osnovni su materijali koji su upotrebljeni za uređenje zidova i poda kuhinje. Najupadljiviji motiv smešten je u samom centru – to je ognjište koje deli kuhinjski deo od dnevnog boravka. Prostor je osmišljen tako da u isto vreme odiše i intimom i gostoljubivom atmosferom. Pločasta tekstura zidova ublažena je finim plavim tonom poda koji dominira enterijerom čitave kuće.

Cement slika 2

Na slici je dnevni boravak u kojem se nalazi kauč na točkiće iz Ikee. Minimalistička dnevna soba upotpunjena je igrom materijala za izradu poda. Umesto tepiha, na podu su paralelno poslagane daske.

POGLEDAJTE I… Moderni minimalizam

Cement slika 3

Kuhinjski elementi su jednostavni i izrađeni od cementa, a vrata su im od drveta. Nad sudoperom, izrađenom od obrađenog i smolom premazanog cementa, nalazi se zidna, jednoručna slavina iznad koje je interesantan drveni držač tanjira, tipičan za kuhinje uređene u kantri stilu.

Cement slika 4

Trpezarijski sto je od rađenog gvožđa i varena mesta namerno su vidljiva. Oko stola su stolice koje daju toplinu čitavom prostoru svojom narandžastožutom bojom.

Cement slika 5

U kuhinji je frižider retro izgleda, odlično uklopljen sa sudoperom. Iznad rerne je aspirator, obložen neobrađenim gvožđem. Ovom prostorijom dominira zid obrađen mazaik keramičkim pločicama tamnoplave boje.

POGLEDAJTE I… Dizajn kuhinje sa kamenim zidom

Cement slika 6

Vidite se kako se dnevna soba transformiše u spavaću. Kauč na točkiće iz dnevne sobe postao je udoban krevet za odmor. Pod je obložen cementom i kvarcnim prahom, a u centru su drvene daske. Uza zid je praktična duga niska polica, koja se lepo slaže sa ostalim drvenim detaljima u prostoriji.

Cement slika 7

Dugačka fotelja je od poliuretana, presvučena belim skajem. Kupatilo je u sivoplavim tonovima čiju mirnoću narušava jarko obojen zid. Vrata su premazana prirodnim voskom, a zidovi su okrečeni nepromočivim, zelenim cementom i uglačani voskom.

Cement slika 8

Savršena harmonija u kupatilu postignuta je korišćenjem smole i šljunka. Lavabo je izrađen od hrapavog i obrađenog cementa.

Cement slika 9

Ovde je napravljena i jedna vizuelna varka: izgleda kao da je sve od monolitnog kamena, ali u pitanju su daske drveta premazane sivom smolom.  Na umivaoniku je slavina koja svojim modernim izgledom još više ističe strukturu lavaboa.

Tekst Barbara Gerosa:
Foto: Andrea Verucci

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs