Crni zidovi

by | October 19, 2017

Trend crnih zidova postaje sve popularniji, a tamni tonovi nisu više odlika isključivo gotskog uređenja. Crna se nametnula kao boja koja pruža dubinu, sofisticiranost, misteriju i kontrast.

Da li ste dovoljno hrabri da u domu iskusite efekte crnih zidova? Tamne boje ljudi obično izbegavaju, jer vizuelno smanjuju prostor i deluju negativno. Međutim, dizajneri tvrde da crna u enterijeru može biti efektna koliko i bela, pod uslovom da se pravilno koristi. Crni zid može da bude odlična podloga za umetnička dela, a prostorija neće izgledati mračno ako ga „razbijete“ šarenim detaljima, slikama ili ogledalima u raskošnim ramovima. Umeren odnos crnog i belog, ili dominacija jedne boje propraćena detaljima druge, stvoriće kvalitetne efekte i naglasiti karakter prostorije. Pritom je potrebno voditi računa i o bojama podnih i zidnih obloga. Svetliji nameštaj i taman pod (i obrnuto) svojim će se kontrastom međusobno naglašavati.

SAVETI ZA POSTUPANJE PRILIKOM FARBANJA ZIDOVA U CRNO
S obzirom na to da je crni zid postao tako bitan i moćan element u dizajnu enterijera, postoji nekoliko smernica kako najuspešnije postići željene efekte.

*Pobrinite se da vaši zidovi pre farbanja budu dobro pripremljeni. Nabori i pukotine izuzetno su primetni na crnim podlogama. Pre farbanja zidovi moraju biti glatki – ako treba, nanesite na njih teksturnu podlogu.

*Na pripremljenim zidovima koristite mat crnu farbu. Sjajna ili polusjajna boja naglašava nedostatke i nepravilnosti.

*Bojte jedan po jedan zid. U većinu soba uklopiće se jedan ili, eventualno, dva crna zida. Previše tamnih površina može delovati napadno.

*Neka vam plafoni ostanu beli, pošto crn plafon stvara osećaj klaustrofobije, a prostorija izgleda skučeno.

*Crne zidove akcentujte belim ili svetlim ivicama, tapiserijama jarkih boja ili nekim svetlijim ukrasima, tako da oni budu kontrastna pozadina.

*Kako bi efekat bio potpun, u crnu sobu unesite svetle ili metalik predmete spram kojih će tamni zidovi funkcionisati kao efektna pozadina.

*Ne zaboravite da farbanje zida u crno zahteva nekoliko slojeva boje. Pre nego što prionete na posao, dobro razmislite o tome koji zid želite ofarbati.

*Crni zidovi u vašu dnevnu sobu mogu uneti dozu elegancije. Pokušajte sa sofisticiranom i romantičnom crno-belom kombinacijom ili stvorite hajtek kuhinju kombinujući sjajne aparate, metal i crne zidove. Čak i kupatilo može postati pravo umetničko delo sa tamnim zidovima i svetlim sanitarijama i detaljima. Crna boja može biti najefektniji element u dizajnu enterijera, ali je
morate koristiti mudro.

Foto: Thinkstock


Foto: Thinkstock


Foto: Thinkstock


Foto: Thinkstock


Foto: Thinkstock


 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl [email protected], ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net