DEKORACIJA DOMA U VIDU ZANIMLJIVE GEOGRAFIJE

by | April 19, 2022

Geografske karte, koje smo nekada viđali isključivo u dečjim i radnim sobama, sve više krase i ostale prostore u stanu, a ovaj motiv zapaža se i na mnogim dekorativnim detaljima.

dekoracija doma

Globusi i geografske karte postali su opet popularni u enterijerima, ali su proširili polje svoga “delovanja”: osim u radnim i dečjim sobama, sada se mogu naći i u dnevnom boravku, trpezariji, kuhinji, hodniku, pa čak i u kupatilu.

dekoracija doma

Prvo je trend stidljivo krenuo s uokvirenim starim mapama, koje su krasile vintidž i šebi šik enterijere, da bi s vremenom nastale različite zidne dekoracije koje se uklapaju u svaki prostor: radni (turističke agencije), javni (kafići, restorani), stambeni…

Njihova uloga više nije, kao nekada, informativna i edukativna, već pre svega dekorativna, pa tako nisu predviđene samo za sobu školarca ili ljubitelja putovanja. Ovom dekoracijom postiže se kosmopolitska atmosfera u prostoru, a neretko predstavlja i jak stilski akcenat.

dekoracija doma

Mape možete uokviriti, fiksirati dvema tankim letvicama na vrhu ili dnu, ili ih zalepiti za zid. One mogu da imaju ulogu umetničke slike, foto-tapete, ali neretko se nalaze kao print uzorak na detaljima poput jastuka, kutija, podmetača za tanjire, šoljica, zavesa, posteljine… Mogućnosti su zaista bezbrojne.

dekoracija doma

Geografska mapa može biti i izrađena od pločastog materijala, metala ili naslikana na zidu kao mural – ako niste talentovani, angažujte molera. Na taj način možete dobiti kartu po vlastitoj želji, koju ćete bojama prilagoditi svom domu.

dekoracija doma

dekoracija doma

dekoracija doma