DIZAJNERI KREIRAJU I KUĆICE ZA PSE

by | December 2, 2021

Bez obzrira na to da li je reč o psu ili mački, njihov boravak u vašem domu treba da bude prijatan i neometan. Mnogi vlasici ljubimaca kupuju ležajeve i kućice za svog ljubimca gledajući isključivo udobnost i funkcionalnost, ne vodeći baš računa o dizajnu. Tako se dešava da toplo ”gnezdo” našeg četvoronožnog ljubimca uopšte ne odgovara stilu uređenja doma. Upravo iz tog razloga dizajneri nameštaja za dom počeli su da kreiraju i kućice za pse i mačke.

Korejska firma ”m.pup” poznata je širom sveta po izradi vrhunskog nameštaja za kućne ljubimce. Jednostavnog i ljupkog dizajna, kućica je napravljena od brezove šperploče. Savršeno se uklapa u svaki enterijer, a namenjena je i štencima i odraslim psima. Ležaj je dizajniran tako da bude izuzetno udoban i da svakoj kuci obezbedi dobar san. Sastoji se od mekog sunđera, koji je presvučen vodootpornim materijalom.

Ležajevi i kućice, proizišli iz studija Bad Marlon, dizajnirani su tako da čine izuzetan dekorativni element u prostoru dnevnog boravka ili neke druge prostorije u domu. Posebno su namenjeni za moderno uređene enterijere. Naravno, treba istaći da njihov savršen izgled ne umanjuje samu funkcionalnost i udobnost.

Italijanski dizajner Paulo de Anna takođe se bavio dizajnom kućica za ljubimce nazvavši svoju liniju Pet Superfine. Ležaljke nalik futurističkim kupolama, pravilnog geometrijskog oblika, sa monogramom ili prekrivene čuvenim mozaik pločicama Bisazza dizajnirane su tako da vašem četvoronošcu pre svega obezbede udobnost. Tim umetnika iz Venecije ručno je izradio svaki krevet po dizajnu Paula de Ane. Ležaljke su napravljene od najkvalitetnijih materijala – kože, drveta, keramičkih pločica, čelika, pa čak i belog zlata. Za izradu jednog krevetića bilo im je potrebno najmanje četiri nedelje predanog rada.

Posebnu pažnju privukao je model ”Garda Lux Mos”, prekriven mozaik pločicama italijanskog proizvođača ”Bisazza” sa monogramom od belog zlata.

Interesantnu kućicu za pse, izrađenu od polietilena, dizajnirao je Michael Young, a proizvodi je firma Magis. Dostupna je u narandžastoj i beloj boji. Na kućici je ispisan latinski slogan ”Amicus fideus protectio fortis” (Veran prijatelj – jak zaštitnik). Radi lakšeg ulaska psa u kućicu, tu su stepenice od polietilena koje se, da bi bile stabilnije, pune peskom ili vodom.

Može da se postavi u dvorište, ali i na terasu, pa čak i u dnevnu sobu. Kućica pod nazivom Jackson Square Dog House razmaženim gradskim psima nudi novi doživljaj ”kolevke” ogranskog oblika, poput sklupčanog psa. Ovaj model dizajnirali su Trent Tesch i Billa Pedersen iz studija KPF, a prodat je na aukciji kao pomoć Zdravstvenom centru za životinje u Njujorku.

Kućica je nalik na školjku, dok fasada liči na fasadu Muzeja savremene umetnosti. Poseduje travnati krov i sistem ventilacije. Struktura je izrađena od 250 komada/traka šperploče, kompjuterski sastavljenih.

Koristeći tehnologiju koja se ugrađuje u slušalice ili u automobile kako bi putnike zaštitili od spoljašnje buke, Ford je izradio kućicu za pse koja bi u novogodišnjoj noći mogla biti mirno utočište od buke vatrometa.


Tags: