“Immortus” – solarni električni automobil budućnosti

by | 25 septembra, 2015

Evo još jednog kreativnog rešenja za električne automobile! Možda neće trebati ni bolje i veće baterije, tj. akumulatori, možda ne ni češće strujne pumpe, ni britanski zeleni kolovozi koji pune auto “odozdo”. Možda se budu punili od sunca, sami od sebe!

Australijska firma EVX Ventures je predstavila svoju ideju automobila budućnosti koji bi ozbiljno mogao da ugrozi popularnost današnjih električnih automobila. U pitanju je “Immortus” električni automobil koji se napaja solarnom energijom i ima beskonačni domet sve dok sunce sija. Pogađate, ime auta je na neki način aluzija na besmrtnost.

Naravno, za sada je u pitanju samo koncept, a kreatori “Immortusa” kažu da je on “inspirisan svetom predstavljenim u postapokaliptičnim filmovima”. Očigledno je poruka da, u svetu punom ovakvih vozila ne bi bilo potrebe za spektakularnim nasiljem iz filmova poput Mad Max: Fury Road.

Osim što moramo da primetimo da je australijska firma mogla malo više novca da uloži u umetničke predstave “Immortusa”, ovo vozilo zapravo ima i konkretne specifikacije. U pitanju je dvosed dugačak 5, a širok 2 metra, a njegova površina je prekrivena sa sedam kvadratnih metara solarnih panela.

655666_immortussolarelectriccar0007_ff

EVX kaže da je efikasnost silikonskih ćelija 22 procenata, a sva skupljena energija odlazi u litijumsku bateriju od 10-kWh. “Immortus” pokreću dva motora od po 20-kW koji se nalaze u zadnjim točkovima, a ubrzanje do stotke bi trebalo da bude ispod 7 sekundi.

655665_immortussolarelectriccar0003_ff

Kada je baterija puna, automobil može da pređe oko 550km pri prosečnoj brzini od 85km/h, a ako želite bezgranični domet, potrebna vam je konstantna sunčeva energija i ekonomična vožnja od 60km/h u proseku.

655667_immortussolarelectriccar00010_ff

Suosnivač firme Beri Ngujen je prilikom predstavljanja vozila priznao da njegova firma nema nameru da masovno proizvodi “Immortus” koji će koštati oko 330.000 evra.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.