Interesantni dezeni na zidovima

by | April 15, 2014
Tapete

Tapete se “na velika vrata” vraćaju na tržište i u moderno uređene prostore. Zato vam prikazujemo nekoliko interesantnih predloga domaćih proizvođača i distributera.

Prvi korak pri izboru tapeta je pronaći odgovarajuću boju. Tapete na papirnoj podlozi presvučene vinilom mogu se prati.

Tapete slika 1

Ne mogu se izgrebati, a rok upotrebe im je minimum 20 godina.

Ukoliko se odlučite za neutralnu boju, ona može da bude odlična pozadina za stilski nameštaj. U opremanju manjih prostora posebno treba paziti na boje jer se dobrim izborom prostor može “otvoriti” i tako stvoriti vizuelni efekat veće prostranosti. Pastelne, svetle boje sa mnogo bele učiniće prostor višim i većim.

Tapete slika 2

Tamne boje, pak, poput zelene i crvene, smanjiće prostor. Jarke i čiste boje daju moderan izgled koji više odgovara savremenom nego tradicionalnom nameštaju.

Tapete slika 3

Ukoliko želite da vaš stan izgleda vizuelno viši, upotrebite tapete sa vertikalnim prugama. Visoki plafoni delovaće niže sa bordurom na 30 do 50 cm ispod plafona. Isti efekat moguće je postići lepljenjem zidnih tapeta sa horizontalnim prugama, dodavanjem vodoravnih elemenata ili niza slika u horizontalnom rasporedu.

Tapete slika 4

Boje tapeta, zidova, nameštaja i detalja moraju biti usklađene. Vidimo dobro ukomponovane tapete sa posteljinom, jastucima i zavesama firme Wod’s.

Obične papirne tapete ne mogu da se peru, zato vam ne preporučujemo za zidove kuhinje, dečje sobe i hodnika. Za ove prostorije upotrebite papirne tapete zaštićene providnom vodonepropusnom folijom ili plastične tapete koje su veoma jednostavne za održavanje, lako se čiste a mogu i da se ribaju. Ukoliko želite da zamaskirate oštećen ili neravan zid, koristite reljefne papirne tapete.

Tapete slika 5

Foto-tapete u vaš dom mogu uneti sliku iz prirode, umetničke slike, dečje motive ili životinje različitih dimenzija.

Tapeta slika 6

Ovakvo rešenje oblaganja zida najviše će obradovati vaše dete.

Tapete slika 7

Kupljene tapete možete da postaviti u dve ili više prostorija različite namene, a možete pribeći i ponavljanju istog motiva ili boje.
Tekst: dia Sonja Brstina
Foto: PR fotografije, Dreamstime


Tags: