Kantri u francuskom maniru

by | April 13, 2018

Francuska je izuzetno šarolika. Čarobnu raskoš Pariza, dok putujete na jugoistok, zamenjuju umirujući odsjaji lavandinih polja provincije.

I prestonica i provincija u Francuskoj imaju jednu zajedničku crtu, a to je – svetska slava. Ako se Pariz proslavio kao postojbina mode, onda provincija diktira svetske trendove kada je u pitanju dizajn enterijera. Upravo se tu pojavio jedan od najznačajnijih stilova, stil Provanse koji je i nazvan u čast istoimene provincije na jugu Francuske.

prov 2

Da li vas inspiriše francuska provincija?

Kako biste odmah uvideli da li vam odgovara stil Provanse, odgovorite na jednostavno pitanje: da li ste ljubitelj tehnologija budućnosti ili volite zagonetnost i romantiku prošlosti. Ukoliko vam je futurizam bliži, bolje pogledajte druge stilove, na primer, haj-tek, minimalizam ili konstruktivizam.

Pogledajte i… Zavese sa francuskim šarmom

A ako ste za udobne sedeljke u domovima gde svaki detalj ima svoju istoriju, gde su svuda oko vas simpatične drangulije koje pripovedaju neku svoju emotivnu priču, onda će vam duh Provanse bezuslovno prirasti za srce. Ili, testirajte se na još jedan način. Kakvu kuću ćete izabrati: poluprozračnu, od stakla i betona, ili onu od cigle, utonulu u zelenilo? Ako ste se opredelili za drugu varijantu, onda je za vas, čak i ako vam predstoji renoviranje samo kuhinje, a ne celog stana – stil Provanse idealan izbor.

prov 4

Zaljubljeni u sopstvenu istoriju

U svojoj suštini stil Provanse je ruralni. Ali, dok tradicionalni kantri asocira na grube, čak i ”neotesane” detalje, Provansa je mekša, živopisnija i melodičnija.
Ne može se tačno reći kada je nastao taj stil jer njega nije predložio i predstavio neki određeni dizajner ili arhitekta, kao što je to slučaj s konstruktivizmom. On se ne oslanja na bilo koju epohu (kao, na primer, viktorijanski stil u Engleskoj). On je jednostavno vremenom obogaćivan novim i novim detaljima, karakterističnim za prirodu i život francuske provincije, te je postao odraz lokalnog mentaliteta i pogleda na svet. Međutim, zato se tačno zna vreme kad je stil Provanse počeo da se širi van granica Francuske. Desilo se to u 19. veku i od tada francusko selo ne da mira dizajnerima i romantičarima koji će dati sve za udubnost i autentičnost.

prov 3

Provansa nije Provansa ako joj oduzmete glavnu karakteristiku – jednostavnost. Dakle, kupite drveni nameštaj u neupadljivim, svetlim bojama, a dopuštene su i plavičaste i zelenkaste nijanse.

Karakteristično za ovaj stil jesu bifei, fioke u što većem broju, otvorene police na kojima ćete razmestiti posuđe tipično za francusku provincijsku kuhinju: pomalo grubo, ali ljupko. Pritom se otvorene police često odozgo ukrašavaju simboličnim lukom, koji doprinosi izvesnoj raznovrsnosti i razbija monotoniju isuviše jednostavnih oblika.
U otvorenim ormarima rasporedite lepo posuđe, a onima, koji se dvoume između praktičnih zatvorenih i otvorenih ormara, svideće se rešenje koje je takođe odlika Provanse: drvena rešetkasta vratanca.

Kako radna površina ne bi odudarala od prirodnog enterijera, ona se najčešće izrađuje od kamena. Što se tiče stolova i stolica, i tu su pravila slična. Jednostavnost enterijera može se naglasiti ili apsolutno neupadljivim nogarama stola i stolica, ili pak izrezbarenim, ali grubo ukrašenim. Naravno, ni ovde se ne preporučuje staklo, plastika ili hromirani detalji, dok su tekstilne presvlake na stolicama sasvim prihvatljive.

prov 5

Ukoliko vam prostor dozvoljava, smestite u kuhinju jednostavan mali divan ili drvenu klupicu koje ćete ukrasiti odgovarajućim jastučićima. Takođe, prihvatljivi su i pleteni i kovani komadi nameštaja, a dodatnu ekskluzivnost kuhinji daće ručno oslikani ormarići, fioke i drugi komadi nameštaja. Obično se kao print koriste sitne cvetne šare, a kao tehnika – slikarske boje ili dekupaž.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs


Tags: