Kao vredna pčela

by | 27 aprila, 2013
Fioravanti krevet

Mladi dizajner Odoardo Fioravanti ima poseban odnos prema svakom projektu na kojem radi: nadgleda ga u svim segmentima realizacije – od momenta dok je još imaginaran u njegovoj glavi pa sve do njegove industrijske izrade.

Odoardo Fioravanti, ili Odo kako ga zovu prijatelji i kolege, poznat je po tome što ne samo da izlaže svoje radove na različtim izložbama već se dodatno angažuje oko prezentacije svojih dela. Kad ovo kažemo, ne mislimo da učestvuje u organizaciji izložbi, već da je on sam deo svojih postavki.

Ova svestrana i nadasve interesantna osoba ispričala nam je svoj metod rada: „Prvo sve to nacrtam na papiru, zatim napravim nešto što bi se moglo nazvati protitipom, a potom učestvujem i u industrijskoj izradi toga. Prijatelji mi kažu da im ličim na pčelu radilicu, zato što sa svojim projektom prolazim kroz sve faze. Ponekad sam uključen i u propagandnu kampanju u medijima, jer i to smatram vrlo kreativnim poslom.

Često sam sebi ličim na kolekcionara – prikupljam nove materijale i informacije o njihovim karakteristikama, a čuvam i sve crteže stvari koje su mi se motale po glavi, pa onda kombinujem, zamislim kako bi neki predmet izgledao izrađen od određenog materijala. Sviđaju mi se, na primer, plastični kontejneri Tupperware iz sedamdesetih godina (brend je osnovan 1938. godine u Masašusetsu, SAD) i divim se priči inženjera Maxa Brauna, koji je 1921. godine kreirao mit u industriji radio i malih kućnih aparata“.

Odoardo Fioravanti
Fioravanti je počeo da studira inženjering ali je ipak diplomirao industrijski dizajn na Politehničkom fakultetu u Milanu. Voli izazove i najviše se ponosi stolicama koje je dizajnirao za Pedrali, razvijajući pritom dve proizvodne tehnologije i koristeći potpuno različite materijale. Rezultat? Jedan model je lagan, kako po težini, tako i po „značenju“ – naime, namenjen je mlađim kupcima koji veliku pažnju poklanjaju obliku, boji i ceni, dok je drugi model namenjen zrelijem kupcu koji zna da ceni lepotu i prirodnost drveta, kao i zanatske bravure.

Priča o ovom poslednjem komadu jedinstvena je i govori o radu dizajnera u njegovoj radnji i tehničkom savetu Gianpiera Bilianija, koji je odgovoran za podelu Pedrali Laba, koji se bavi proizvodnjom predmeta od drveta. Ono što karakteriše originalni proizvod jeste upotreba patentiranog nemačkog materijala koji može biti zakrivljen u tri dimenzije, bez stvaranja tragova (u praksi, izrada drveta u dva pravca koji je osmislio Alvar Aalto). Ljuske tanke samo 2-3 milimetra, prilično fleksibilne, fiksirane su za noge stolice i učvršćuju je stvarajući jednu ultraotpornu stolicu. Tako je dobijena najviša ocena za kvalitet od nezavisnog tela za testiranje i sertifikaciju Catas.
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.