Komoda – komad za svaku prostoriju

by | September 18, 2017

Funkcionalna uloga komode jeste ta da u nju odložite različite predmete, od posuđa, preko sitnijih komada garderobe, do fascikli u kojima držite dokumente i račune. Kad je reč o njenom izgledu, može biti organizovana sa ili bez fioka, zatvorenih ili otvorenih polica, a često je viđamo i kao kombinaciju navedenog. Vizuelni identitet ovog komada nameštaja određuje odnos punog i praznog, tj. otvorenog i zatvorenog, koji se može akcentovati frontovima od različitih materijala, dezena i boja.
Raspored fioka, polica i vrata utiče na konačni izgled komode, čineći je vuzuleno diskretnom ili opet veoma atraktivnim komadom u prostoru. Komodu uvek birajte vodeći računa o svojim potrebama, kao i dimenzijama prostora u koji ćete je smestiti.

GEOMETRIJSKE
Trendovske komode različitih su oblika. U poslednje vreme prevladavaju minimalističke, geometrijske, koje se ističu pravilnošću oblika i čistoćom ukupnog vizualnog utiska. Ovako dizajnirane komode idealno će poslužiti kao baza na koju se postavljaju dekorativni predmeti ili slike i naglašena ogledala, koja će dodatno dekorisati pozadinski zid.

MINIMALISTIČKE
Minimalistički dizajn komode se može izraziti kroz čistoću forme u kojoj dominira celovit kubus u smislu volumena, ali ga “razbija” više primenjenih materijala ili razigrana forma, koja je u potpunosti sačinjena od jednog materijala.

SAMOSTALNI ELEMENT
Komodu birajte obavezno u skladu sa ostatkom nameštaja u prostoru. Ukoliko se u potpunosti razlikuje od ostatka mobilijara, onda je smestite u posebnu zonu u kojoj će kao samostalni element doći do potpunog izražaja. Dizajneri enterijera predlažu da je u tom slučaju postavite u komunikacijsku zonu ili da formirate kutak za čitanje, odmaranje ili hobi.

U SKLADU SA OSTATKOM NAMEŠTAJA
Ukoliko je integrisana sa ostatkom nameštaja u dnevnom boravku, trpezarije ili dnevne sobe, treba da bude istog dizajna i sačinjena od istog materijala. Čak i u ovakvoj postavci, ona može da bude dominantna u odnosu na ostali nameštaj, ukoliko ne bude u njihovoj blizini ili ako je postavite uz zid, koji se izdvaja svojom bojom ili zidnom oblogom.

Guliver/Thinkstock

UNIKATNI MODELI
Osim minimalističkih komoda, izuzetno su popularne potpuno neobične, unikatne komode, koje su rasterećene pripadnosti bilo kojem stilu, materijalu ili kombinaciji boja. Ovakve komode trendovi postavljaju u kategoriju ‘must have’ komada, jer svakom prostoru u kojem se nalaze daju snažan pečat i identitet. Odabranu komodu prilagodite svom stilu, jer hrabrost pri odabiru dizajna odražava vašu ličnu kreativnost i moć izražavanja u prostoru. Ovakve komode traže kutak u kojem će dominirati.

NEPONOVLJIVA ESTETIKA
Dizajneri enterijera preporučuju da komode kombinujete sa svetlosnim efektima, koji će stvarati različite scenografije u dnevnim i večernjim satima. Na taj način kreirate ambijent koji i sporedne prostore može učiniti dominantnim u vizuelnom smislu.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs