Tajna luksuznog Murano stakla

by | March 12, 2014
Murano luster

Staklo je svakako materijal vredan pažnje, koji daje stil i eleganciju odabranim materijalima da bi služili u različite svrhe. Najrazličitiji predmeti Murano stakla – šarene figurice, nakit, lusteri, pa i delovi namještaja od stakla mogu da se nađu u svim prodavnicama u gradu.

Murano staklo je veoma cenjeno, pa tako mali privezak košta od 10 do 25 evra, stakleni sat oko 30 evra, dok se cene lustera ili stolova od stakla kreću od 100 do 300 evra.

Murano vaza Murano vaze

Najčešći artikli su: tegovi za papir (uvek zgodni i praktični, različitog dizajna i oblika), figurine (za strasne kolekcionare, posebna je poslastica nabaviti jednu od onih starinske izrade), nakit (odiše prefinjenošću i poseduje jedinstveni klasični izgled na kome će vam drugi zavideti), servis za ručavanje (proizvodi od ovog stakla daju notu luksuza svakoj trpezi), vaze (ljubitelji enterijera uvek su u potrazi za ovakvim ukrasom svoga domaćinstva, jer osim što obezbeđuje klasičan izgled, oplemeniće prostor).

Naravno, mogućnosti su bezgranične, i sve što možete da zamislite a da je od stakla, proizvedeno je ovde.

Riba od Murano stakla Nakit od Murano stakla

Proizvodnja stakla u Veneciji zaista je prešla dug put od svog nastanka u ranom periodu srednjeg veka. Kao i većina drugih otkrića, i istorijat murano stakla podlegao je nekolicini stadijuma pre nego što će dostići savršenstvo. Koristeći pesak kao osnovni element, staklari su u početku nailazili na probleme u kvalitetu proizvodnje, za koje je zaista bio potreban dug period da bi se prevazišli.

Proizvodnja Murano stakla Izloženi predmeti od Murano stakla

Do 1895 (i prvog venecijanskog bijenala), avangarda i art nouveau uopšte nisu dopirali do Murana, već su sami majstori bili kreatori sopstvenih rukotvorina. Međutim, te godine formirane su “inovativne grupe” među kojima i C. Pesaro sa Bevilacqua La Masa fondacijom, čiji je zadatak bio da okupe eminentne umetnike toga doba, kao što je Vittorio Zecchin, Napoleone Martinuzzi, Hans Stoltenberg-Lerche i Teodoro Wolf-Ferrari.

Murano vaza Murano figura

Tako je započela čuvena modernizacija u kreiranju ove vrste stakla, a finalno, 1921. godine udareni su temelji muranu kakvog poznajemo i danas: Giacomo Cappellin i Paolo Venini osnivaju sopstveni proizvodni pogon – Vetri Soffiati Muranesi Cappellin, Venini & C… Time se ispisuju sasvim nove stranice istorije koja od tada, jednako uspešno, i u trgovini i umetničkom stvaralaštvu, traje sve do danas.

Murano figurice