Moderno
22.05.2014 Dizajn

Moderna rešenja u stanu koja ostavljaju bez daha

Uređujete dom? Možda vam kao ideja pomogne lepo dizajniran nameštaj i dekorativnost predmeta u stanu.

Komodu Riflesso dizajnirala je 1939. godine arhitekta-dizajner Charlotte Perriand, po ugledu na japanski nameštaj: crna struktura, bordo unutrašnjost, dva klizna fronta od sjajnog aluminijuma koji reflektuju svetlost.

Dimenzije su 200×44×87 cm, vrlo jednostavnog oblika koji je lako napraviti. Crvena vaza neobičnog oblika postavljena je na komodu.

Moderno slika 1

U dnevnom boravku, prostor između dva prozora, nipošto ne ostavljajte neiskorišćenim. U ovom slučaju, ovaj deo je predviđen za postavljanje klupe sa sitnim detaljima koji su uvek nadohvat ruke: knjige, lampa, kineski kofer od lakirane slonovače i svileni jastuk.

Moderno slika 2

Da bi se običan kuhinjski zid transformisao u scenografsku kulisu, dovoljna je boja – crvena: jaka, eksplozivna i uzbudljiva. Uz nju, unutrašnje strane prozora kvadratnog oblika obložene su mozaikom od svetlucavog bakra. Na ovaj način, iz prostora kuhinje vizuelno se “otvara” ceo ambijent dnevnog boravka.

Moderno slika 3

U kuhinji, kvadratni viseći elementi prelakirani su u sjajnosivu boju, dok su frontovi izrađeni od stakla. Zanimljiv detalj jeste radna ploča od inoks čelika, koja se nastavlja na zid do visine od 30 cm. Aspirator, postavljen iznad šporeta, sakriven je iza staklene ploče.

Moderno slika 4

Spavaću sobu odlikuje “šarenilo” stilova i motiva: od kožne fotelje iz 30-ih godina, preko prekrivača za krevet i ćilima sa geometrijskim motivima, do jastuka sa spiralnim motivima. Ugrađeni orman, dimenzija 192×60×259 cm, sačinjen je od sivog hrasta sa kvadratnim ručkama i frontovima starinskog izgleda.

Moderno slika 5

Pod u kupatilu i u kuhinji izrađen je u obliku šahovske table, postavljanjem crnih i belih keramičkih pločica. U ovom slučaju iskorišćene su pločice dimenzija 30×30 cm.

Priredila: Eleonora Crisci
Foto: Adriano Brusaferri
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije