Roli i Badi PDA uređaji
02.04.2014 Dizajn

Poligon za poigravanje idejama

“Industrijski dizajn, kao jedna od najuniverzalnijih i najkompleksnijih profesija, ima ogromnu odgovornost – on konstantno reoblikuje čovekov san o potpunoj kontroli sopstvene sudbine”, kaže dizajner Nikola Knežević.

Uprkos tome što se velikim delom oslanja na industriju i tehnologiju, i sasvim je okrenut stvaranju profita, industrijski dizajn sve više postaje oruđe ekspresivnog umetničkog izražavanja, kao i poligon za eksperimentisanje i poigravanje najrazličitijim konceptima i idejama.

Nikola Knežević sa G3 akt tašnom od karbonskih vlakana

“Industrijski dizajner mora biti upoznat sa brojnim funkcionalnim aspektima proizvoda koji obrađuje: načinom njegove upotrebe, metodama proizvodnje, praktičnošću, ergonomijom, asocijativnošću i estetikom”, objašnjava Nikola Knežević, beogradski dizajner čije su ideje prihvaćene i realizovane u najpoznatijim svetskim korporacijama.

Ovaj tridesettrogodišnji umetnik asistent je na Odseku za industrijski dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i dobitnik mnoštva priznanja i nagrada na smotrama svetskog dizajna.

Ipak, Nikola smatra da je posao kojim se bavi u svojoj suštini – timski rad, a to potkrepljuje primerom izrade G3 tašne od karbonskih vlakana.

Cilj našeg tima bio je da stvorimo oble forme koje se uklapaju i međusobno dopunjavaju. Telo od karbona nežno se uvija ipak odajući utisak predmeta iz kojeg samo što nije pokuljala energija.

Izražena tenzija smirena je relativno oštrim uglovima i usečenim elementima brave, poklopaca i nogara dok drška uranja i izranja iz mase karbonskog tela. Drška i telo čine simetrični, reflektovani pokret u prostoru, pokret dva objekta u harmoniji.

Ovo je još više naglašeno visokopoliranom površinom karbonskog tela u kojem se zaista ogleda drška. Svi ovi elementi čine mek i nežan, ali ipak kompaktan, čvrst i snažan predmet.”

Najomiljeniji rad mu je univerzalni sat sa vremenskim zonama koji sa svojih 10 centimetara u prečniku predstavlja kompaktan prenosni uređaj, idealan suvenir za 21. vek.

Univerzalni sat sa vremenskim zonama

Nikolin časovnik kombinuje karakteristike igračke, spravice za zabavu i ozbiljnog uređaja, pa može biti interesantan poklon klijentima i poslovnim partnerima. Rotirajući prsten, brojevi i kazaljke na satu menjaju se i prilagođavaju pokazujući vreme u gradu označenom glavnim pokazivačem zona.

Može da se postavi i uspravno, i savršeno se uklapa, kako u poslovni, tako i u privatni prostor. “Od samog početka svog svesnog postojanja, čovek je, oblikujući okolinu, indirektno oblikovao i samog sebe.

Vremenom je imao sve više mogućnosti da predvidi, osmisli i odlučuje o svojoj sudbini, da svesnim naporom uspostavi ravnotežu i red. Oblikovanje okoline postalo je ubrzani, evolutivni i kontrolisani proces koji je tekao u oba smera.

Industrijski dizajn, kao jedna od najuniverzalnijih i najkompleksnijih profesija, ima ogromnu odgovornost – on konstantno reoblikuje čovekov san o potpunoj kontroli sopstvene sudbine”, zaključuje naš sagovornik.

Inače, Nikola se bavi dizajniranjem lampi, predmeta od keramike, elektroaparata, nameštaja od klasičnih i modernih materijala… Njegovi proizvodi mogu da se kupe u prodavnici Domino, a informacije o njima mogu se pronaći na web sajtu www.nikoladesign.com

Najinteresantniji Nikolini projekti svakako su klasičan uređaj PDA (personal digital assistant) koji predstavlja mali prenosni računar interesantnog dizajna, i solarne telefonske govornice.

Prilikom kreiranja PDA uređaja posebna pažnja posvećena je ergonomiji, kako fizičkoj, tako i vizuelnoj. Čistota linija i preglednost tastera i funkcija bili su jedna od glavnih propozicija.
AmpliFIRE s01 audio pojačalo

AmpliFIRE s01 audio pojačalo u minimalističkom stilu, sa naglaskom na kvalitetu obrade materijala i zvuka, projektovano je za “HI END” segment. Kombinacija peskiranog i eloksiranog aluminijuma i delova od čelika, pruža poseban vizuelni doživljaj.

Tekst: Marija Gajić
Foto: Miloš Nadaždin
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije