Rumunija: Čaušeskuov nameštaj na prodaju

by | 25 marta, 2014
Čaušeskuov nameštaj na prodaju

Bukurešt, Rumunija – ovo je nameštaj dostojan diktatora, a sada je na prodaju. Politbiro Komunističke partije u Rumuniji je1989. godine, pre 25 godina, naručio ovaj luksuzan nameštaj od ružinog drveta, orahovina i trešnjinog drveta kao rođendanski poklon bivšem rumunskom lideru, Nikolauu Čaušeskuu.

Nameštaj je veoma raskošno izrezbaren a ovaj rođendanski set se sastoji od vitrine i radnog stola sa stolicom.

Međutim, Čaušesku nikada nije dobio ovaj poklon. On je pogubljen u decembru 1989. u anti-komunističkoj pobuni, samo mesec dana ranije pre svog 72. rođendana. Posle ovih burnih političkih previranja u Rumuniji, Politbiro je raspušten a za ovu raskošnu garnituru nikad nije plaćeno.

Čaušeskuov nameštaj na prodaju slika2

Danas IMAR, kompanija u zapadnoj Rumuniji koja proizvodi nameštaj od 1890. godine i koja je nekada pravila komade nameštaja za rumunske kraljeve, prodaje ovaj nameštaj nekada namenjen Čaušeskuu, težak 3 tone i za koji je bilo potrebno osam meseci da se izradi.

Početna cena nameštaja je 50.000€ što je jedva trećina njegove realne cene a kompanija je već u pregovorima sa potencijalnim kupcima.

Marian Gusatu, direktor kompanije IMAR je izjavio da je kompanija u ozbiljnim finansijskim problemima i da se zbog ovoga odlučila na potez prodaje.

Čaušeskuov nameštaj na prodaju slika3

On je takođe izjavio da je kompanija i ranije imala interesovanje za ovaj nameštaj i to od strane Eltona Džona i bogatih privrednika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i iz Rusije, ali se do sada nije odlučivala na prodaju jer je smatrala da su ovi komadi deo nacionalne istorije i zaostavštine.

Međutim, teške ekonomske prilike su doprinele da se stav kompanije promeni.

Izvor: centredaily.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.