Prostorne avanture
01.05.2014 Dizajn

Tehno dizajn

Oscilirajuća fotelja, frižider sa ugrađenim televizorom, polihromatska lampa – tako će naši domovi izgledati u budućnosti.

Prostorne avanture 

Luster neobičnog oblika Titania, koji su dizajnirali Alberta Mede i Paola Rizzatto, sačinjen je od polikarbonata i dostupan je u više različitih boja i dimenzija. Ovaj luster možete usmeriti u željenom pravcu i podesiti na željenu visinu. Nedavno se pojavio i u varijanti podne lampe (Luceplan).

Futuristička fotelja na okretanje pod nazivom Motonda (proizvodi Maxpell) presvučena je kožom metalik boje i punjena poliuretanom, što je čini posebno udobnom, dok joj je osnova od metala. Dimenzije su 118x125x120 cm. Dizajnirao ju je Simone Micheli za Adrenalinu, a može da bude i presvučena tekstilom.

Tabure Oblio (Von Robinson, Moroso) izrađen je od plastike, a površina za sedenje presvučena je tekstilom različitih boja i dezena Dimenzije taburea su 42x42x42 cm.
Bela lakirana vaza Nautilus Small – Indochina podseća na veliku školjku, a može da se nađe u prodaji kod Rossane Orlandi.

Deo nove linije Esprit Sony ima nov dizajn i kombinovan je sa audio-video uređajem TAV-L1. Ovaj TV ima integrisano postolje i frontalnu klizeću ploču sa zvučnicima i DVD plejerom, u koju može da se “sakrije” ekran kada se sluša CD ili radio. Ovaj elegantni sistem predstavlja vrhunac tehnološkog dostignuća Sonyja i namenjen je za prostore opremljene u modernističkom stilu.

High tech

High-tech recepti

Sačinjen od stotina staklenih prizmi, dekorativni luster Star predstavlja deo linije Evolution (Design Team, Elica). Ono što ga čini posebno interesantnim jeste mogućnost regulisanja intenziteta svetla pomoću daljinskog upravljača.

Ovaj nesvakidašnji šporet sa staklo-keramičkom pločom funkcioniše poput lifta. Odlično je rešenje za male kuhinje jer se postavlja na zid. Neff LiftMatic B4780NO ima uz deset funkcija i akvaklin sistem (trostruka A klasa).

Tanjiri od porcelana iz linije Pieve i četvrtasta vatrostalna posuda na lift-šporetu mogu da se nađu u prodaji kod La Porcellana Bianca.

Techna Visi (Rex Electrolux) je nova mašina za pranje sudova A klase. Programira se pomoću 4 tastera i ima 4 različita programa pranja. Ima unutrašnje osvetljenje, a sačinjena je od inox čelika.

Laka i udobna stolica Smart izrađena je od plastike, a dizajnirali su je M. Pocci i C. Dondoli za Pedrali. Dostupna je u crvenoj i crnoj boji.

Frižider sa zamrzivačem CoolMedia (Siemens), A klase, poseduje LCD monitor koji može da se gleda iz više uglova. Sačinjen je od inox čelika.

Šank-stolica ima osnovu od čelika, dok joj je sedište sačinjeno od ABS hroma (Arod, Pedrali, 46x48x65 cm). Dostupna je u više različitih boja.

Bliska budućnost

Bliska budućnost

Lampa Metacolor zapravo je polihromatski svetleći stub-cilindar koji isijava svetlost različitih fluorescentnih boja. Dizajnirao ju je Ernesto Gismondi za Artemide (prečnik 34 cm, visina 205 cm).

Model zidne biblioteke sačinjen od polietilena Could (Cappellini) lako se montira na bilo koju površinu. Dimenzije su 187,5x40x105 cm. Može da se nađe u crvenoj i u dve varijante zelene boje, a dizajnirali su je Ronana i Erwana Bouroullec.

Keramičku vazu Tri-Turn (Rosenthal Studio Linie) dizajnirali su Harry&Camila. Može se pronaći u prodaji kod Rossane Orlandi.

Box je rotirajuća polica, adekvatna za odlaganje različitih stvari: knjiga, diskova, malih ukrasnih predmeta… Reč je o ideji Jamesa Irvina za Mdf Italia. Napravljena je od lakiranog drveta i može da se nađe u nekoliko različitih dimenzija i boja.

Fotelju Damier, kojoj se rukonasloni i naslon za leđa obaraju pretvarajući je u francuski ležaj, dizajnirao je Francesco Binfare za Edru, a dimenzije su 125×200 cm. Osnova je od satiniranog metala i presvučena je tekstilom ili, kao u ovom slučaju, prirodnom kožom.

Stona lampa Agricon (Ross Lovegrove, Luceplan) uključuje se i reguliše pomoću senzibilnog prstena od aluminijuma.

Priredila: Elena Papa
Foto: Alvise Silenzi
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije