Enterijer u znaku Zmaja

by | 28 maja, 2014
Zmaj

Zmajevi se u mitologiji Dalekog istoka smatraju dobrim stvorenjima, dok su u evropskoj uglavnom predstavljani kao zli.

Ideogrami, kineski simboli kao dekoracija, kineske vaze i cveće od sedefa govore o Kini i o stilu koji je nastao ukrštanjem istočnjačkih i zapadnjačkih pogleda na svet.

Zmaj slika 1

Konzolna polica Anapurna dimenzija 120×40×80 cm izrađena je od šišam drveta (La Maison Coloniale) sa malim keramičkim lavaboom prečnika 48 cm.

Zmaj slika 2

Zanimljiv držač za sapun postavljen je pored nje. Sa druge strane nalazi se vaza sa detaljima od sedefa iz kolekcije La casa del viaggiatore. Na ovoj strani, na stočiću sa pločom od lakiranog kristala T-Table, koji je kreirao Francesco Bettoni, dimenzija 70×70×72 cm, serviran je zeleni tanjir prečnika 34 cm JC Chinoiserie (Wedgwood) i dva tanjirića za voće China iz serije Wonton Terra di Iceberg, prečnika 22 cm sa nezaobilaznim motivima kineske kulture: zmajevima i cvećem.

Zmaj slika 3

U Kini, Japanu i Koreji Modri zmaj predstavlja proleće, kao i element drvo, a ujedno je i čuvar Istoka. Zmajevi iz kineske mitologije dugo su živeli pod vodom.

Zmaj slika 4

Oni nisu prikazivani s krilima kao evropski jer se verovalo da mogu da lete zahvaljujući svojim magičnim svojstvima.

Zmaj slika 5

Žuti zmaj (Huang long) sa po pet kandži na svakom stopalu je pak simbolisao carski autoritet u Kini, a posredno i kineski narod. Kinezi često koriste termin “potomci zmaja” izražavajući pripadnost svom narodu.

Zmaj slika 6

Krevet Ghost di Feg, dimenzija 229×209×74 cm, sa sjajno lakiranim ramom i naslonom presvučenim u zeleno platno iz kolekcije La casa del viaggiatore (Coin) dočarava atmosferu orijentalne noći.

Zmaj slika 7

Krevet je presvučen posteljinom od satena sa svilenim rubom dimenzija 270×330 cm. Lampu pored dizajnirao je Bruno Munari. Proizvodi se u različitim dimenzijama: 63, 85 i 165 cm visine.

Tekst: Laura Zanetti
Foto: Claudio Tajoli
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.