Voronoi – najlepša jahta na svetu!

by | April 15, 2013
Najlepša jahta

Najlepša jahta na svetu opremljena je luksuznim kadama, velikim bazenima, pa čak i terenom za golf.
Voronoi je megajahta dugačka 125 metara i široka 20 metara. Na njoj ne samo da postoje golf tereni, džakuziji i bazeni već i svečana sala, bašta, bar, galerija i restoran sa pozornicom. Voronoi jahta je čitavih deset metara duža od najskuplje jahte na svetu, koja je u posedu Romana Abramoviča, vlasnika fudbalskog kluba Čelsi.

Luksuzna jahta

Korejski dizajner Hyun-Seok Kim, koji je projektovao ovu jahtu, diplomirao je na američkom Rhode Island univerzitetu za dizajn, a ove godine dobio je i nagradu MillenniumYacht Design.

Pored jahte Voronoi dizajnirao je i mali brod Tofi, koji kao da je stigao iz svemira.

Ovaj svestrani dizajner nije se zadržao samo na projektovanju skupocenih jahti. Među njegovim jedinstvenim radovima nalaze se i roboti štenci koji funkcionišu kao usisivač, električni skuter na tri ročka i krevet koji se prilagođava raspoloženju korisnika.

Dizajner Hyun-Seok Kim svoju kreaciju opisuje kao jedinstvenu, prijatnu i luksuznu, a kaže da je inspiraciju za naziv dobio iz Voronoievog dijagrama, dela istoimenog ruskog matematičara.

Na osnovu Voronievog obrasca i najjače strukture mogu se izgraditi sa minimalno materijala, dok se nepotrebni prostor eliminiše. Ovaj princip najširu primenu ima u inženjerskim tehnologijama.

Čudesna jahta

Hyun-Seok Kim kaže: „Primenom ovog obrasca utrošak materijala je minimalan, svaki pa i najmanji deo prostora je fenomenalno iskrošćen, a ako ćemo o estetici, nezahvalno je da ja govorim o svom projektu.

Međutim, reakcije stručne javnosti su više nego pozitivne. Svi koji su videli jahtu kažu da im je prvobitno bila čudna, a da im se ubrzo potom jako dopala, posebno zbog toga što se nijedan deo čitave te strukture ne ponavlja, dakle ne postoje dva ista otvora“.

Enterijer jahte