BAŠTA MAŽOREL – kreacija dvojice umetnika

by | 1 decembra, 2021

Bašta Mažorel u Marakešu predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih lokacija u Maroku i slobodno možemo reći jednu od najlepših bašta na svetu. Kreirao ju je francuski slikar Žak Mažorel dvadesetih godina prošlog veka, za vreme francuskog protektorata. Mažorel je kao mladi slikar stigao u Maroko radi oporavka od ozbiljne bolesti.

Prvobitno je boravio u Kazablanki, da bi se nakon prve posete Marakešu zaljubio u njegov pitoreskni pejzaž i odlučio da trajno ostane u ovom gradu. Ubrzo je kupio manju parcelu na kojoj je podigao kuću, a nedugo zatim proširio je imanje sa željom da na njemu kreira raskošnu baštu.

U njeno stvaranje uložio je četrdeset godina, a rezultat njegovog višedecenijskog rada danas je čuvena bašta Mažorel. Međutim, zasluge za prelep ambijent i popularnost ove bašte ne pripadaju samo njenom tvorcu.

Nakon Mažorelove smrti ona je dugo bila zapuštena i potpuno zaboravljena – sve do  osamdesetih godina prošlog veka, kada ju je otkrio čuveni modni dizajner Iv Sen Loran. Iako u prilično neuglednom stanju, imanje ga je naprosto oduševilo, te je odlučio da ga kupi i time ga spase od nestajanja, jer je na tom mestu planirana izgradnja rizorta. Sen Loran je uložio velika sredstva kako bi Mažorelovoj bašti vratio stari sjaj i pretvorio je u jednu od najlepših bašta na svetu poštujući originalne zamisli njenog stvaraoca.

Danas se bašta Mažorel prostire na površini od oko 12 hektara, na kojoj je zasađeno više od 300 različitih vrsta biljaka sa svih pet kontinenata. Među njima dominiraju kaktusi i bugenvilije karakteristične za ovo podneblje, a bašta predstavlja i stanište za više od 15 severnoafričkih endemskih vrsta ptica. Ambijent krase brojne fontane, kanali i jezerca ispunjena lokvanjima, a na održavanju bašte radi tim od 20 baštovana. Mažorelov studio je nakon obnove imanja pretvoren u muzej posvećen berberskoj kulturi. Značajan deo postavke u njemu čini Sen Loranova privatna kolekcija skupocenog severnoafričkog tekstila, kao i razni predmeti od keramike, nakit i umetničke slike Žaka Mažorela. Sen Loran je u više navrata isticao da ova bašta za njega predstavlja neiscrpan izvor inspiracije.

Nakon Sen Loranove smrti 2008. godine njegov pepeo rasut je po celom vrtu, a u njemu je podignut memorijal posvećen slavnom dizajneru. Dve godine kasnije, 27. novembra 2010, ulica u kojoj se nalazi vrt Mažorel dobila je naziv ulica Iva Sen Lorana, u čast umetnika koji je imanje pretvorio u jedan od najlepših vrtova na svetu i učinio ga poznatim širom planete.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.