Baštenski nameštaj: Kako sprečiti da izbledi na suncu?

by | May 4, 2023
Baštenski nameštaj

Da biste uživali u potpunosti u sunčanim danima i povetarcu u svojoj bašti, uz malo truda vaš baštenski nameštaj može zablistati i trajati sezonama. Otkrivamo četiri saveta.

Baštenski nameštaj: Kako sprečiti da izbledi na suncu?

Redovno čišćenje

Svaki baštenski nameštaj će na kraju privući prljavštinu i prašinu. Bez obzira na to što je većina vodootporna, kvalitet boje se ne razlikuje mnogo. Vaša predivna presvlaka može pokupiti gomilu bakterija, a UV zračenje će izbeliti bogatu, prirodnu boju drveta.

Zato redovno čistite baštenski nameštaj blagim rastvorom sapuna i vode da biste uklonili prljavštinu i buđ koja može doprineti izbeljivanju. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija i vodu pod pritiskom jer može oštetiti drvo.

Postavite baštenski nameštaj u hladu

Izloženost sunčevim zracima je uglavnom odgovorno za izbeljivanje bogatih tonova drveta, postepeno ga pretvarajući beživotnu u srebrno-sivu.

Da biste usporili ovaj proces ili ga čak sprečili, postavite vaš nameštaj u hladovinu ili ispod suncobrana da biste smanjili direktno izlaganje sunčevoj svetlosti.

Prekrijte baštenski nameštaj

Važno je da nameštaj od drveta bude pokriven ili u hladovini kada se ne koristi kako bi se sprečilo da izbeli na suncu. Kao najosnovniji trik, možete ga prekriti ceradom.

Ulaganje u kvalitetne, gotove presvlake za nameštaj je možda elegantniji način da zaštitite svoj drveni nameštaj. Takođe je veća verovatnoća da će ostati na mestu ako su dizajnirani da savršeno odgovaraju vašim sofama, stolovima i stolicama.

Potražite dizajne napravljene od prozračnih tkanina koje takođe blokiraju sunčeve UV zrake. Ovo će sprečiti da drvo izbeli, dok mu i dalje omogućava da diše da bi svaka vlaga zarobljena u drvetu isparila.

Zaštitno ulje za drvo

Najbolji način da sprečite da vaš drveni nameštaj izbeli na suncu je da ga držite podalje od sunca, ali ako to nije moguće, sledeća najbolja opcija su ulja za zaštitu. Možete šmirglom skinuti površinski sloj i ponovo obložiti drvo uljem koje će ga štititi od UV zračenja.

Uklanjanje gornjeg sloja drveta i zaštitno ulje je odličan način da vratite nameštaj u prvobitnu bogatu boju. Lagano skidanje finom šmirglom je sve što je potrebno za nameštaj da bi se uklonila posrebrena površina drveta. Obrišite vlažnom krpom i spremni ste za nanošenje ulja (obično se koristi laneno ulje).

Zar nije divno osvežiti nameštaj u bašti ili ga očuvati da uživate u njemu nekoliko sezona?


Miljana Momirović

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus