22.03.2022 Eksterijer

NAJBOLJI UKRAS U STANU – KALADIJUM

Kaladijum ima verovatno najlepše i najraznobojnije listove od svih sobnih biljaka, ali se mnogi ustručavaju da ga gaje jer je i mala greška dovoljna da ostanemo bez ove prelepe biljke. Njemu je potrebno mnogo svetlosti i redovno zalivanje.

Rod Caladium sadrži sedam vrsta poreklom iz tropskih šuma Južne i Centralne Amerike. U Evropi
se u zatvorenim prostorima gaji od kraja 18. veka. Sada na tržištu postoji preko 1000 hibrida sa raznobojnim listovima, nastalih ukrštanjem Caladium bicolor i ostalih vrsta iz roda.

Koren kaladijuma razvija velike gomolje iz kojih izbijaju krupni listovi kopljastog oblika na dugim drškama. Neke sorte mogu dostići visinu od 60-70 centimetara, mada većina gajenih kultivara ne prelazi 40-50 cm.

Listovi su vrlo tanki, nežni, često prozirni, sa jarkim bojama svih nijansi ružičaste, crvene, krem, bele i zelene. Najčešće su u dve ili tri boje, tako da su lisni nervi i uski deo oko njih u jednoj boji, a ostatak lisne ploče druge boje.

Kaladijum cveta leti cvetovima sličnim kao kod kale. Retko cveta gajen u zatvorenom prostoru, ali čak i kada se to desi, cvetovi ostanu gotovo nezapaženi među šarenim lišćem.

Da bi opstao u sobnim uslovima kaladijum mora da bude na veoma svetlom mestu, ali ne na direktnom suncu koje bi stvorilo ožegotine na nežnom lišću. Tokom vegetacione sezone poželjno je da temperatura bude konstantna između 20 i 22° C.

Koren je takođe osetljiv na niske temperature, pa saksije sa kaladijumima tokom zimskog mirovanja gomolja treba držati u prostoriji sa konstantnom temperaturom od 15-18° C. Niže temperature bi uništile gomolje.

Od proleća do kraja leta kaladijume treba zalivati umereno, tako da tlo uvek bude blago vlažno, a samo površinski sloj suv. Sa zalivanjem ne treba preterivati jer je koren ove biljke sklon truljenju. Kao i kod svih biljaka koje potiču iz tropskih šuma, važno je konstantno održavati vlagu vazduha.

Na proleće gomolje treba presaditi u smešu kiselog treseta, univerzalnog zemljišta za saksijske biljke i malo rečnog peska, tako da dobijena mešavina dobro propušta vodu. Iz gomolja će se razviti rozeta prelepo obojenih listova ako saksiju postavimo na svetlo i toplo mesto i redovno ih zalivamo.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije