Novi izgled ”starog” dvorišta

by | February 6, 2018
Zeleni prostor

Iako mala dvorišta na prvi pogled izgledaju kao prostori u kojima je nemoguće zadovoljiti sve potrebe porodičnog života i ujedno redizajnirati stari izgled okućnice, ipak je, pažljivom analizom prostora, razmatranjem svih potreba porodice, određivanjem primarnih funkcija, i uz malo mašte, moguće udahnuti novi izgled ”starom” dvorištu.

Savremeni život uglavnom diktira upotrebu modernih materijala u dizajnu eksterijera, ali i njegova kombinacija sa tradicionalnim, takođe zauzima važno mesto u pejzažnoj arhitekturi. Dipl. inž. šumarstva Olja Milosavljević uredila je porodični vrt malih dimenzija.

Ograničenje ili dominantna tema
Tokom analize skice vrta uočene su dve njegove glavne karakteristike: mali prostor po dimenzijama i velika komunikacija unutar vrta.

Najveći deo na parceli čini stambeni objekat spratnosti prizemlje + potkrovlje . Neposredno na njega, sa severoistočne strane, naslanja se pomoćni objekat otvorenog tipa . Na parceli je još jedan pomoćni objekat  dijagonalno postavljen u odnosu na ulaz u stambenu jedinicu, čija je upotrebne vrednost, prema tvrdnjama vlasnika, velika.

Prostor za parkiranje automobila  predstavljen je zaštićenim parking mestom neposredno uz objekat. Brojnost objekata na parceli i njihova veličina, u odnosu na slobodni prostor, nameću rešenje koje će zadovoljiti prvenstveno komunikaciju, kao primarnu funkciju unutar vrta. Zato je komunikacija bila ideja vodilja u daljem uređenju dvorišta.

Granicu sa susednom parcelom čini grubo obrađeni zid od cigala , dok barijeru od nepoželjih pogleda sa ulice čini drvena ograda . Navedeni sadržaj i poligonalni oblik parcele koji se ne sreće često u gradskoj sredini naveo nas je na odluku da vodeća tema prilikom rekonstrukcije ovog vrta bude popločavanje.

Odabir materijala za zastor
Dominantnost popločanog dela u odnosu na prostor namenjen zelenilu prvenstveno je, kako smo to prethodno naveli, u funkciji komunikacije u dvorišnom prostoru. Umesto postojeće dijagonalno postavljene betonske staze i platoa na travnjaku, predlažemo ”zelena ostrva” na popločanoj podlozi.

Monotonija nepreglednih betonskih ili njima sličnih zastora, izbegnuta je pažljivim izborom materijala za zastor . Izbor cigle kao zastora napravljen je u skladu sa arhitekturom objekta. Dijagonalni raspored cigle u zastoru osnova je u parteru.

Alternativa ovakvom tipu popločavanja je postavka cigle po modelu ”riblja kost”. Prilikom postavke zastora potrebno je voditi računa o odvodu atmosferske vode da bi se izbeglo njeno nepotrebno zadržavanje na pločniku.

Unos tradicionalnih materijala u savremeni vrt predstavlja spoj istorijskog značaja arhitekture objekta i koncepta uređenja vrta koji prati potrebe savremenog porodičnog života u gradskoj sredini. Dinamiku u vrtu stvaraju delovi prostora namenjeni zelenilu. Naglašavanje ”zelenih ostrva” praćeno je promenom rasporeda zastora.

Zeleni prostor slika 1

Zelena ostrva
Zelenilo u vrtu, bio on malih dimenzija ili ne, ima značajnu ulogu. Ono služi kao dekoracija, ali ima i ekološki doprinos, i predstavlja našu vezu sa prirodom. Unošenjem prirodnih elemenata u naše okruženje, često neprimetno iskazujemo potrebu da održimo vezu sa prirodom i unesemo deo nje i u naš dom.

Značajan doprinos novom izgledu dvorišta, koje vam predstavljamo, pružaju ”zelena ostrva”. Njihovo oblikovanje praćeno je činjenicom da kretanje unutar dvorišta treba da se odvija slobodno i da ne ometa komunikaciju između objekata.

Dvorišni prostor namenjen zelenilu čine četiri poligonalne površine. Dizajn ”zelenih ostrva” prati ortogonalni oblik vrta. Kako bi se ublažio utisak skučenosti na malom prostoru, zeleni prostori raspoređeni su pretežno po obodu, sa postepenim proširenjima ka unutrašnjosti vrta.

Postavljanjem osvetljenja u parteru naglašavaju se dekorativni elementi vrta u večernjim satima. Predlažemo postavku svetiljki u nivou tla duž zida .

Jedan od važnijih elemenata u dizajnu pejzaža, bilo urbanog ili ruralnog, jesu biljke. One će, na najjednostavniji način, uneti duh prirode u svakodnevicu.

Izbor biljaka napravljen je u skladu sa klimatskim i drugim faktorima koji vladaju na našim prostorima. Najvećim delom one su zastupljene u centralnom delu, gde je i slobodan prostor najveći. Skroman izbor biljnog materijala rezultat je postizanja jednostavnog rešenja. Čiste, jednostavne forme u malom vrtu pružaju osećaj širine i, naizgled, većeg prostora.

U centralnom delu vrta, duž zida, predlažemo puzavice bršljana (-Hedera helix) ili Parthenocissus tricuspidata. Moguća je i kombinacija ove dve vrste. Puzavica koja vertikalno prekriva zid će, u pozadini, ublažiti jednoličnost fasade i od običnog stvoriti ”zeleni zid”.

Zimzelene vrste: aukuba (-Aucuba japonica Variegata) i lovor-višnja (-Prunus laurocerasus) svojim zelenim listovima u toku zimskog perioda ublažiće monotoniju ”zimske uspavanosti”. Kao centralnu vrstu predlažemo listopadni žbun -Weigela florida Nana Variegata.

Ona svojim prošaranim listovima i ružičastim cvetovima, tokom letnjih meseci, zaista ”osvežava” i oplemenjuje vrt. Vertikale čine dve piramidalne tise (-Taxus baccata Fastigiata) čije su osnovne osobine spori rast i dugovečnost.

Umesto travnjaka…
Zelenilo je u prostoru naglašeno postavkom rizle. Ovaj meki zastor ima ulogu fona-podloge u pejzažu, dok će kolorit i zatalasanost formi oblikovanih od crvene i bele rizle umanjiti kontrast u upotrebi različitih materijala i ublažiti stroge, ortogonalne linije ”zelenih ostrva”.

Kao centralni motiv, u središtu prostora sa dekorativnom rizlom, predlažemo postavku topijarnog (orezanog) šimšira (-Buxus sempervirens) okrugle forme. Vizuelni utisak ornamenata od šimšira i rizle naglasiće ivično postavljena ukrasna trava -Festuca scoparia.

Privatnost
Unutrašnjost vrta gotovo je atrijumskog oblika. Tu nepoželjni pogledi sa ulice ne mogu dopreti i narušiti mir, stoga je ovaj deo namenjen odmoru članova porodice i prijatelja. Rekonstrukcijom otvorenog pomoćnog objekta  možete dobiti terasu ili postaviti pergolu.

 Raščišćavanjem i malim zahvatima, kao što su popravka i lakiranje drveta prirodnim tonovima, skladište se može pretvoriti u prijatan prostor za boravak  tokom letnjih meseci.

Pristup terasi akcentovan je posudama sa šimširom. Preporučujemo ukrasne posude koje oblikom i bojom ne dominiraju prostorom.

Podno osvetljenje  u dnu vrta obasjava prolaz u istočni deo okućnice. Ujedno, prigušenom rasvetom ivičnih delova vrta ublažiće se osećaj skučenosti.

U ovom delu vrta lociran je manje formalan dizajn. U njemu dominiraju žbunovi hortenzije (-Hydrangea macrophylla) pored kojih predlažemo i neke od perena (-Geranium macrorrhizum), ukrasnih trava (-Festuca scoparia) i začinskih biljaka: majčina dušica (-Thymus x citrodorus), žalfija (-Salvia officinalis). Po sopstvenom izboru, zajedno sa navedenim biljkama, možete kombinovati i drugo začinsko bilje koje se može pronaći u svakodnevnoj upotrebi.