Opustite se u sopstvenom bazenu

by | June 1, 2014
Bazen

Izgradnja bazena ulepšaće izgled dvorišta ali sigurno da će najviše uticati na kvalitet odmora u sopstvenom domu.

Šta je ono što naše dvorište čini privlačnim i interesantnim? Najverovatnije će većina pomisliti na lepo uređen travnjak i posađeno cveće, na stazice i prilaze koji su sa posebnom pažnjom tretirani i napravljeni od različitih materijala. Ono što baštu zaista čini lepom jesu unikatni detalji, ali i mikroambijenti koji omogućavaju posebnu vrstu opuštanja. Rasveta, skulpture, tende i nadstrešnice, klupice… sve su to elementi eksterijera koji mogu oplemeniti vrt.

Bazen slika 1

Međutim, ukoliko u sopstvenom dvorištu izgradite bazen, to će biti pravo mesto za odmor i razonodu, kako danju tako i u dugim toplim večerima. Sve je popularniji trend odmora i opuštanja u spa centrima, pa se i kuća sa velikim dvorištem više ne može zamisliti bez bazena, a moderni bazeni za plivanje mogu se grejati i koristiti i u hladnijim danima.

Bazen slika 2

Na ovom mestu nekada je bio samo travnjak, lepo podšišan i uredan. Poznato je da voda u enterijerima i eksterijerima pozitivno utiče na kvalitet života i ublažava stres, pa je osmišljeno da bazen 3 ima pravougaoni oblik i dubinu od oko 150 cm. Uz njega je organizovana trakasta leja sa niskim žbunastim rastinjem, dok je, sa kraće strane, bazen ograđen zidom 7. Uz egzotičnu terasu posađene su podjednako egzotične palme 6. Iznad bazena nadvijeno je ukrasno drvo 5, i jedini je ukras travnjaka u ovom delu dvorišta.

Terasa u dnu dvorišta predstavlja prostor gde se vlasnici opuštaju, natkrivena je i zaštićena od jakog sunca, te je kao stvorena za uživanje u prelepom pogledu na bazen. Proizvođači bazena nude nejrazličitije oblike i dimenzije bazena, ali kako da znamo koji je onaj pravi?

Treba se prvo opredeliti za tip bazena – da li će to biti onaj ugrađen u zemlju ili pak neki poput hidromasažnih koji se postavljaju na gotovu podlogu. Oni koji imaju na raspolaganju prosečno dvorište mogu se opredeliti za montažni ovalni bazen koji se isporučuje sa filterom za pesak, merdevinama i ostalim potrebnim priborom.

Bazen slika 3

Ovi bazeni pogodni su i za ugradnju u zemlju jer se sastoje od kombinacije čelika i folije. Kada je u pitanju veoma prostrano dvorište, kao što je to slučaj na prikazanom primeru, preporučujemo klasičan bazen, zidan i ukopan. Ali da biste uopšte započeli izgradnju bazena, potrebno je da se informišete o načinu gradnje i uslovima za njegovo postavljanje. Ono što je sigurno jeste da bazen ne može da se napravi po principu „uradi sam“.

Moraju ga izgraditi lica odgovorna i obučena za to, jer pri iskopu za bazen neophodni su stručno izvedeni temelji. Ne treba ga postavljati u potpunu senku, ali ni tako da je stalno izložen vetru. Oko bazena mora da vlada opuštajuća atmosfera, te su sunčevi zraci neophodni. Većina privatnih bazena ima veličinu od 8×4 m i dubinu od oko 1,35 m do 1,6 m, što su sasvim dovoljne dimenzije za uživanje kompletne porodice. Na prikazanom primeru vidi se da se u bazen ulazi preko tri stepenice na jednom kraju i dve na drugom.

Bazen slika 4

Ova vodena površina uređena je po principu zen filozofije, veoma minimalistički i čisto, kao i okolni prostor koji je idealan za popodnevno leškarenje, masažu ili opuštanje uz omiljenu knjigu. Obod je veoma skromno urađen, u betonu, bez dodataka i ukrasa, kako bi delovao kao da je deo prirodnog okruženja. Veoma je interesantan betonski mostić koji povezuje dve terase. U ovom vrtu omogućeno je i noćno kupanje, jer je bazen opremljen podvodnom rasvetom koja mu daje posebnu čar.

Veoma je važno da se bazen dobro održava i čisti kako se ne bi stvarale alge, koje, pored toga što ga naružuju, čine podlogu vrlo klizavom te je povećan rizik od povreda. Unutrašnja površina može se obložiti keramičkim pločicama, ofarbati ili presvući specijalnom smolom u boji. Ponekad se prave i nadstrešnice od pleksiglasa ili stakla, kako bi se bazen mogao koristiti i kada pada kiša, međutim, tada se stiče utisak da je bazen zatvoren, pa užitak boravka u prirodi gotovo da i ne postoji.

Autor: Svetlana Janković