UREDITE BALKON DA VAM KOMŠIJE POZAVIDE

by | 20 juna, 2022
balkon uredjenje

U gradu, balkon je možda jedina mogućnost da uživate u svežem vazduhu i suncu. Iako ste oduvek sanjali o velikom dvorištu sa mnogo cveća, stvarnost je drugačija. Međutim, to ne treba da vas obeshrabri, naprotiv – svaki balkon možete vrlo jednostavno i sa malo sredstava pretvoriti u istinsku zelenu oazu.

POD

Isto kao i u unutrašnjim prostorijama stana, pod ima veliki uticaj na to kakav će konačan izgled dobi­ti vaš balkon. Bele ili bojene pločice daće mu mode­ran izgled, a najbolje će pristajati novim zgradama na kojima dominiraju staklene površine. Pločice terako­ta ili smeđih nijansi učiniće prostor prijatnijim i to­plijim.

Drveni podovi daće balkonu rustičnu notu. Drvo je zahvalan materijal i približiće vas prirodi. Jednako dobro će izgledati i sa modernim i sa klasičnim stilom. Ne morate menjati pod da biste postigli željeni izgled – upotrebite podne obloge koje se montiraju. Možete staviti i neku prostirku, krparu, ćilim, veštačku travu…

NAMEŠTAJ

Drugi element, vrlo bitan pri uređenju balkona, je­ste nameštaj. Ne pretrpavajte prostor, posebno ako je mali! Počnite sa jednostavnim stvarima – dve stolice i bistro-sto najverovatnije je sve što vam treba. Cene su raznolike, a zavise od materijala i od proizvođa­ča. Za relativno male balkone kupite stolice koje se mogu sklopiti. Kada ih ne koristite, kao i tokom zime, jednostavno ih možete okačiti na zid. Sto ne treba da bude velik, ali je poželjno da bude malo teži kako se ne bi prevrnuo usled jakog vetra (gvozdeni ili onaj s mermernom pločom). Dugačke, uske balkone podelite u dva funkcionalna dela: u jedan postavite sto sa sto­licama, a u drugi ležaj za odmaranje, čitanje, slušanje muzike… Drveni nameštaj za balkone topao je i udo­ban ali je kratkog veka, dok je gvozdeni kvalitetniji, dugotrajniji ali i skuplji.

BILJKE

Biljke birajte prema vašim potrebama i navi­kama. Ako želite da vaš balkon sačuvate od radoznalih pogleda, odlučite se za biljke sa visokim stabljikama ili za neku od loza, za koje će vam biti neophdne le­stve po kojima će se penjati, ili mreža od ko­nopaca. Budite slobodni da posadite agavu ili juku. Cveće na balkonu ono je što svaki bal­kon čini prelepim. Neko zahteva više pažnje, redovno zalivanje, uklanjanje uvelih cvetova i sl. Naučite da kombinujete biljke u saksija­ma kako biste dobili ono najbolje od cveća.  Ako ste neodlučni, igrajte na sigurno: nabavite petunije, begonije, pelargonije i sl.

DEKORACIJE

Kada ste izabrali podne obloge, nameštaj, saksije i cveće, ostaje vam još da balkonu date svoj lični pečat. Sigurno nećete pogre­šiti sa različitim fenjerima i lampionima, koji mogu da imaju dvostruku ulogu – preko dana biće interesantni dekorativni predmeti, a to­kom noći na vašem balkonu napraviće po­sebnu atmosferu. Takođe nemojte zaboravi­ti na jastuke i prekrivače koji će vam dobro doći tokom svežih jutara i večeri. Zanimljive će biti i korpice u koje možete staviti saksije.

uvodna fotografija: Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.