Uređenje dvorišta: Kako da ga vizuelno uvećate i ulepšate?

by | April 26, 2023
Uređenje dvorišta

Zavaravanje pogleda i stvaranje većeg prostora je jedan od glavnih trikova kada je uređenje dvorišta u pitanju, a mi vam otkrivamo najbolje savete kako da to postignete.

Uređenje dvorišta: Kako da ga vizuelno uvećate i ulepšate?

Zoniranje prostora

Stvaranje različitih delova prostora u vašem dvorištu ga otvara i čini ga većim. Započnite tako što ćete planirati jasno definisane prostore za opuštanje i roštiljanje, razmišljajući o njima kao o zasebnim “sobama”.

Vaša letnja trpezarija sa stolom i stolicama može se postaviti na terasu, dok bi kutak za uživanje sa udobnim pletenim stolicama ili ležaljkama mogao biti najbolje smešten na travi.

Više zona će dodati novu dimenziju rasporedu vašeg dvorišta i pomoći vam da maksimalno iskoristite prostor koji imate tako što ćete ga organizovati prema nameni.

Uređenje dvorišta: Izbor nameštaja

Pažljivo razmislite o izboru stila nameštaja koji odgovara vašem prostoru. Izbegavajte velike čvrste oblike i umesto toga idite na dizajn kao što su tanke klupe i stolovi i stolice koje puštaju svetlost i vazduh da prolaze kroz njih i mogu se sklopiti kada se ne koriste.

Uvek je dobra ideja da izaberete nameštaj koji je proporcionalan vašem prostoru i ima više namena. Na primer klupica koja može biti i mesto za sedenje i stočić.

Različiti nivoi

Uređenje dvorišta na dva nivoa je odličan način da se vaš prostor učini većim. Pomaže davaše dvorište vizuelno mnogo zanimljivijim od standardnog pravougaonog bloka. Ovo takođe olakšava zoniranje prostora. Dodavanje različitih nivoa u vaše dvorište može stvoriti dubinu i zaista doprineti autentičnom dizajnu.

Alternativa je postavljanje drugačijeg tipa podne površine za različite zone dvorišta jer stvara iluziju da su prostori zasebni i veći.

Optičke iluzije uz pomoć boja

Zamagljivanje granica bojama tako da nije moguće videti gde se vaše dvorište završava, a dvorište vašeg komšije počinje je vrlo lak trik.  Jednostavno izbegavajte zidove ili čvrste ograde koji mogu doprineti da se osećate klaustrofobično u dvorištu gde nemate mnogo prostora.

Jedan od načina je da prekrijete svoju ogradu zelenilom, vinovom lozom i cvećem jer to vizuelno briše granice vašeg dvorišta. Takođe, možete postaviti nameštaj u boji ograde ili u nijansama biljaka kako bi se stopio sa prostorom.

Uređenje dvorišta: Ogledala

I u uređenju eksterijera, postavljanje ogledala savršeno radi kada je u pitanju vizuelno proširivanje prostora. Jednostavno ga postavite naspram zelene površine ili tako da ga sunce obasjava i dobićete na veličini jer će pružiti osećaj da se dvorište širi.

Bonus savet je da koristite nameštaj i dekoraciju drvenih materijala jer stvaraju osećaj komfora i čine dvorište prijatnijim za oko jer “razbijaju” zelenilo.

Miljana Momirović

Тодорчук Екатерина/GettyImagesPlus