Ciklama
18.04.2014 Eksterijer

Zimska dama – ciklama

Persijska ciklama najlepša je od svih biljaka koje cvetaju zimi i predstavlja najveće zadovoljstvo za svakog ljubitelja cveća.

Da bi se ciklama održala, morate je držati u hladnoj prostoriji u kojoj je visok procenat vlažnosti vazduha. Osim toga, treba da stoji na podlozi sa mokrim peskom ili da saksija bude obložena vlažnim tresetom.

Ciklama koja može da se nađe u našim cvećarama je Cyclamen persicum, jedna od biljaka iz porodice 16 poznatih vrsta sa Sredozemlja. Cyclamen persicum potiče iz male Azije, gde je pronađena 1731. godine. Ime je dobila od grčke reči Kyklos, što znači kružno jer se cvetna stapka, dok se stvara plod, smota kao spirala.

Izvorne vrste imaju male, nežne cvetove i uglavnom im je celo lišće zeleno. Savremeni varijeteti širokog su spektra boja, od bele preko svetloroza, tamnoroza, narandžaste, do ciklama i tamnocrvene, a listovi su im srebrno prošarani.

Njih je često lakše uzgajati u kući nego starije tipove jer su dobijeni pažljivom selekcijom i ukrštanjem biljaka pogodnih osobina.

Ciklama slika 1

Ciklama ima mnoštvo pupoljaka koji izbijaju iz krošnje. Ova prelepa biljka obično je visoka od 30 do 40 cm, uključujući i cvetove koji se pojavljuju od jeseni do proleća.

Seme posejano leti jedne godine daje biljku u cvatu u jesen sledeće godine. Imajte na umu da samo izvorna vrsta ciklama miriše. Prija joj svetlo, ali mora da bude zaštićena od jakog sunca.

Zato je najbolje da je držite na istočnoj strani stana. Optimalna temperatura na kojoj će se biljka najbolje održati je danju od 7 do 15 stepeni C, a noću oko 5 stepeni C. Zato je bolje da bude smeštena u hodniku ili u spavaćoj sobi nego u dnevnoj sobi gde je uvek toplo. Leti se može posaditi i u dvorište.

Ciklama slika 2

Voli vlagu, tako da je dovoljno da je zalivate dva puta nedeljno. Ukoliko ste je previše zalili, višak vode odmah odlijte, ili je stavite na kamenčiće.

Uprkos tome što voli vlagu, nemojte je prskati jer će se u tom slučaju pojaviti mrlje na lišću. Dok cveta, prehranjujte je tečnim đubrivom za cvetnice.

Kad počne da vene i prestane da cveta, stavite je na hladno, otkinite uvele cvetove zajedno sa drškom i zalivajte je svakih desetak dana. Na proleće, kad otopli, slobodno je iznesite na balkon, negde u hladovinu, ili je presadite u baštu, zajedno sa saksijom. Na jesen je ponovo unesite u kuću i uživajte u njenoj lepoti.

Tekst: Jelena Kovačević
Foto: Dreamstime
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije