50 NIJANSI PLAVE

by | May 18, 2022
enterijer plava boja

Dok je proleće obojeno ružičastom i zelenom, leto je bez sumnje plavo, s nijansama koje sežu od ranojutarnje nežnoplave pa sve do dramatičnog tamnoplavog sutona, uz ceo spektar morskih nijansi bez kojih najtoplije godišnje doba ne bi bilo potpuno.

Zato i ne iznenađuje što svi mi želimo da uživamo u tim bojama i kada leto prođe i kad se vratimo u svoju svakodnevicu. Dakle, ne preostaje nam ništa drugo nego da pokušamo da ih uvedemo u svoj dom i pomoću njih stvorimo svoje savršeno uređenje.

Upitate li Lori Weitzner, nagrađivanu američku dizajnerku tekstila čiji se radovi nalaze u muzejima poput Victoria and Albert Museum u Londonu ili muzeja Cooper Hewitt u Njujorku, šta misli o plavoj boji u enterijeru, ova autorka knjige “Oda boji: deset ključnih paleta za život i dizajn” istaći će njenu svestranost i prilagodljivost. Budući da nije u skladu samo sa nekolicinom drugih boja, odličan je izbor za raznolike stilove i vrste uređenja, a možete je iskoristiti za povezivanje raznovrsnih grupa boja.

Prilikom odabira prave nijanse plave kojom biste ukrasili svoj enterijer, pogotovo na zidovima, važno je razmotriti namenu prostorije koju uređujete pa zato u nastavku pročitajte nekoliko odličnih saveta Lori Weitzner o tome kako urediti dom plavom bojom!

***

Svetlije nijanse plave boje stvaraju umirujuće okruženje i odaju utisak prostranosti pa su zato dobar odabir za manje prostore. Hladnije nijanse najbolje će izgledati u sobama u koje dopire mnogo prirodne svetlosti jer će topao sunčev sjaj stvoriti ujednačeni i prozračan izgled prostorije.

Sredina plave palete najraznolikija je grupa plavih nijansi koje prijaju oku i kompatibilne su s celim nizom stilova uređenja. Želite li da u svom domu stvorite rustikalan ambijent, odličan izbor je plava boja s primesom sive.

Plave nijanse s dozom zelene podsećaju na tropske predele i od svih se najviše menjaju u zavisnosti od svetlosti koja pada na njima obojene površine, što omogućava stvaranje dubine i dodatne zanimljivosti prostora.

Nebeskoplave nijanse koje sežu od svetlih do tamnijih nijansi istovremeno su vedre, ali i smirujuće boje pa se njima mogu dobiti izuzetno prijatni prostori za boravak.

Tamne nijanse plave, kao što je indigoplava, ozbiljne su i dramatične pa se njima poslužite kada želite da stvorite upečatljivu atmosferu u svom domu.

Mornarskoplava stvara svež izgled prostorije pogotovo kada je u kombinaciji s belom bojom, a klasičniji izgled dobićete ako je spojite s elementima u bež boji. Za posebno snažan efekat primenite istu plavu boju na sve detalje, poput ukrasnih štukatura, polica i slično.

Jarke nijanse plave moćne su boje koje su energične i dodaju žestinu svakoj dekorativnoj kombinaciji. Klasično uređenje u tren oka će osavremeniti, stvarajući pritom moderan enterijer vredan pažnje. Ovakve boje izvrstan su izbor za upečatljivi zid u prostoriji koji će biti centralna tačka uređenja.

uvodna fotografija: von Einsiedel, Andreas / living4media / Profimedia