Color block trend u stanu veličine 36 metara kvadratnih

by | January 6, 2023
Color block trend u stanu veličine 36 metara kvadratnih

Iako se radi o apartmanu čije su dimenzije samo 36 metara kvadratnih, nama se odmah dopao, što zbog odlične organizacije prostora, što zbog veoma ineresantnog kolorita.

 

Arhitektica Vera Prokhorova uradila je projekat za dizajn enterijera za jednu mladu devojku, IT stručnjaka koja već neko vreme radi u bankarskom sektoru. Već na prvom sastanku, Vera je znala u kakvom smeru će se kretati dizajn.

Vlasnica ima analitički način razmišljanja, što je u skladu sa njenim interesovanjima, pa se dizajnerski tim odlučio da oblikuje prostor koji je s jedne strane logičan i funkcionalan, a s druge podjednako veseo i udoban. Ono što možemo primetiti na prvi pogled jeste da se trend “Color Block”, osim što je uveliko osvojio modne piste, sasvim opravdano našao i u ovom enterijeru i učinio ga veoma neobičnim i atraktivnim.

Stan, osim što je male kvadrature, ima vrlo nizak plafon, koji je u vizuelnom smislu “podignut” tako što je obojen belom bojom. Iz priloženih crteža projekta mogu se primetiti velike transformacije u organizaciji prostorija.

Prvobitno je to bio klasičan jednosoban stan, ali kako bi svaki kvadratni metar bio dobro iskorišten, moralo je doći do drastičnih promena kao što su uklanjanje nepotrebno uskog i dugačkog hodnika, spajanje kupatila i rušenje dela zida kako bi se formirao otvoren plan. Pored ovih intervencija, važna stavka bila je formiranje dovoljno ormara za odlaganje, kao i normalnog prostora za spavanje. Kako bi se različite funkcije ipak nekako naglasile, u ovom otvorenom prostoru korišćene su jarke boje.

Tako na ulazu prvi utisak ostavlja koralnonarandžasta koja se prenela jednim delom i na plafon, a na podu su postavljene pločice kako bi ograničile ulazni hol od ostatka stana. Svakako najzanimljiviji detalj je niša u obliku arkade sa udobnom, tapaciranom kupom koja olakšava obuvanje. Uz zid je postavljen sistem ormarića do plafona koji pomažu u optimizaciji prostora za odlaganje u malim stanovima.

Putanja vodi dalje do trpezarije koja je visokim saksijama i biljkama odvojena od spavaće sobe, a sa leve strane postavljena je kuhinja i prolaz do dnevnog boravka. Kombinacija belog stola i set minimalističkih tamnoplavih stolica sa pastelnoružičastom visilicom daju eleganciju malom uglu za ručavanje. Za kuhinjske elemente odabrana je zelena boja u nijansi mente, dok su zidovi dnevne sobe ofarbani belom kako bi svetlo i detalji došli do izražaja.

Kuhinja je pozicionirana pored izlaza na balkon pa tako velika staklena vrata dopuštaju ulazak velike količine prirodne svetlosti, a za obezbeđivanje privatnosti pobrinula se ženstvena ružičasta zavesa. Jednostavan tepih sa crno-belim uzorkom naglašava ovu zonu. I ostali detalji u ovom prostoru su tamnijeg kolorita, na primer bordo plišana sofa, pomoćni stočić i litografija za zidu umetnice Tatjane Radzivilko.

Prostor spavaće sobe definisan je plavim simetričnim geometrijskim uzorkom iza uzglavlja, dok se ormar nasuprot kreveta stapa sa nijansom zidova čineći ga skoro nevidljivim.

Ormari takođe zauzimaju celu visinu zida, a glavna vrata su zasvođeno oblikovana. Tanke linije koje dele ormare i kuhinjske elemente postavljaju zanimljiv ritam i vizuelno doprinose visini prostora. Visoke biljke su odabrane kako bi unele prirodne boje u prostor i pomogle u zoniranju. Vrata pepeljastosive boje vode u kupatilo popločano pločicama u narandžastim nijansama. Nakon izmene plana dobilo se dovoljno prostora za formiranje velike tuš-kabine i mnogo ormarića za odlaganje.

Osim toga, dizajn kupatila je uključivao i rešenja poput ugradne korpe za veš, mesta za veš-mašinu, skriveni bojler kapaciteta 30 l, kao i oblikovanje klupe kako bi se sakrili neki od elemenata kanalizacionog sistema. Ugradni lavabo i jednostavno ogledalo doprinose eleganciji, a smena tirkizne i plave boje na podnim pločicama se odlično uklopila u ambijent.

Borjana Božić

Scovad/gettyimages