DEČJA SOBA – KREIRANJE PROSTORA ZA RAD I IGRU

by | May 22, 2022
radni kutak

Radne navike stiču se od malih nogu, ali da bi sve teklo glatko, dete mora da ima adekvatan prostor u kojem će obavljati svoje zadatke i sticati nova znanja. Osim kvalitetnog stola i radne stolice, i ostatak prostora treba da bude takav da osigura udobnost tokom boravka u njemu.

Kreirajući sobu za dete, gledajte da bude što više zatvorenih elemenata a manje otvorenih polica, koje su uglavnom dekorativnog karaktera. Nameštaj na fotografiji urađen je od medijapana, a pri kreiranju nije se strogo poštovala simetrija, što je doprinelo njegovom dinamičnom izgledu. Kao što se da videti, radni sto okružen je policama za odlaganje knjiga i drugih stvari.

Police na zidovima

Iako smo rekli da ne treba da bude mnogo polica, odnosno otvorenih elemenata, osim tamo gde su najpotrebnije, ipak to ne znači da ne treba da im posetimo pažnju prilikom dizajniranja. Naime, ovi elementi nameštaja ne moraju da budu stereotipini, ravni i obični, kakve uglavnom viđamo po salonima nameštaja ili pravimo sami. Zašto se ne biste poigrali bojama i oblicima i konačno kreirali nešto originalno, drugačije i živopisnije?

 

Radni prostor

Evo kako bi trebalo da izgleda radni kutak u sobi deteta koje ide u školu ili tek treba da krene. S jedne strane kutak treba da bude integralni deo sobe, da zadrži onaj dečji šmek i dinamičnost, a s druge strane ipak treba da je akcenat na tome da je ovo radni prostor i da ne treba ništa da ometa koncentraciju deteta.
Sto ne mora da bude velikih dimenzija, ali u tom slučaju veoma je važno da poseduje fioke, kao i da su ormarići u njegovoj neposrednoj blizini, tolikoj da je dovoljno samo ustati sa stolice i uzeti neophodne stvari za rad.

radni kutak