Dom koji odlikuje pozitivna energija

by | January 8, 2023
Dom koji odlikuje pozitivna energija

Vlasnici ovog stana su mladi ljudi koji su želeli neobičan, razigran i koloritan životni prostor, a već na prvi pogled bi se reklo da su dizajneri savršeno odgovorili na zadatak koji su imali pred sobom.

 

Dizajn ovog vedrog enterijera, koji zrači pozitivnom energijom, potpisuje studio MDDM, prepoznatljiv po svojim nesvakidašnjim idejnim rešenjima.

Smešten u jednoj zgradi u Pekingu, ovaj stambeni prostor zauzima dve etaže i prostire se na 300 m2, a pritom raspolaže i velikom krovnom terasom s koje se pruža pogled na grad. Cilj dizajnera bio je da na prvom spratu formiraju otvoren životni prostor bez nepotrebnih prepreka.

Postojeće stepenište je srušeno, a neki od pregradnih zidova su uklonjeni. Pojedini zidovi od strukturalne važnosti dobili su otvore u dozvoljenim granicama kako bi se poboljšala komunikacija i kretanje između različitih funkcionalnih celina. Zone su formirane postavljanjem ugradnog nameštaja kako bi se izbegla potreba za zidovima i vratima. Paleta boja kuće odražava energiju mlade porodice koja ovde živi. Pod i plafon, izrađeni od cementa, delovali bi isuviše sterilno i gotovo bolnički, da nisu prekinuti vertikalnim površinama u žutoj boji koja je unela dobre vibracije i energiju u ovaj životni prostor.

Dnevni boravak je, zahvaljujući velikoj kvadraturi, uređen na vrlo zanimljiv i neobičan način. U središnjem delu postavljene su dve sofe koje zbog svog ujednačenog dizajna i boje deluju kao jedan element.

Spojene su naslonima tako da se s jedne strane, usmeren ka TV-u, nalazi udoban dvosed sa rukonaslonima, dok je s druge strane, usmeren ka prozoru koji zauzima čitavu površinu zida, pozicioniran samo jedan duži modul koji predstavlja idealno mesto za kraći dnevni predah.

Ovu zonu su upotpunili pažljivo birani elementi poput kafe-stočića, lampe, ali svakako da najviše pažnje privlače udobne dizajnerske stolice crvene boje. Pritom, one su smišljeno raspoređene – jedna je smeštena kod police sa knjigama i predstavlja deo kutka za čitanje, druga je deo dnevnog boravka i usmerena je ka prozoru, dok je treća postavljena u hodniku naspram ormarića za obuću.

U izdvojenoj prostoriji, ali bez klasičnog načina zatvaranja, nalazi se kuhinja. U njoj terraco uzorak dobija pravi sjaj i ima značajnu ulogu u njenom dizajnu. Postavljen je na bočnoj strani ostrva i kao zaštita na zidu čineći prostoriju vrlo atraktivnom i dinamičnom i pored podnih kuhinjskih elemenata izrađenih od belog medijapana.

U ovoj prostoriji pojavljuje se upečatljiva tirkizna na zidnim elementima predstavljajući savršen spoj sa dominantnom žutom bojom. Crna barska stolica i baterije su tu kao neizbežni detalji, ali ni najmanje ne narušavaju celokupan dizajn. Posebnu ulogu imaju prozori postavljeni na uglu, koji unose mnogo prirodnog svetla i pomažu bojama da zrače u pravim nijansama.

Terraco uzorak je korišćen i na malom podestu koji vodi ka stepenicama, za koje komotno možemo da kažemo da su priča za sebe, jer i one pokazuju koliko je promišljanja i truda uloženo u svaki detalj. Postavljene su konzolno, ali su zatvorene sa svih strana i u potpunosti izrađene od preforiranog metala, kasnije ofarbanog u elegantnu belu boju.

Stepenice vode na sprat gde je organizovana noćna zona i radni prostor. Žuta boja dominira u radnoj sobi i daje joj posebnu pozitivnu energiju, dok su ostali delovi dobili nešto mirnije tonove.

Pri uređenju spavaće sobe dizajneri studija MDDM ponovo su pokazali svoju sklonost ka neobičnim rešenjima. Naime, kako je reč o prostoriji veće kvadrature, jedan deo namenjen je za boravak tokom dana, dok je u drugom kreiran kubus obložen drvenim panelima. U njega je postavljen dušek, ali ispod nivoa poda, tako da su okolne površine preuzele funkciju noćnih ormarića namenjenih za odlaganje sitnica.

S jedne strane kubusa nalaze se tri police za knjige i deo ormana čija je puna visina postignuta van ovog elementa. Da su dizajneri mislili baš na sve, govori i to što su u kubus postavili ugradnu rasvetu, ali i dve zidne lampe.

U ovom stanu postoje dva kupatila. Manje se nalazi u sklopu dnevne zone i opremljeno je tuš-kabinom, dok je kupatilo na spratu veće kvadrature. U svakom slučaju, u oba su upotrebljene već viđene teracco pločice, tako da nije bilo potrebe za nekim posebnim intervencijama u cilju postizanja atrakitvnosti. Ipak, dizajneri su i ovde rešili da uvedu tirkiznu boju, pa je tako odlučeno da se ona primeni na pregradnom staklu.

 

Borjana Božić

Vanit Janthra/gettyimages