FONO KONCEPT KOMPANIJE XELLA – DOBITNA FORMULA U BORBI PROTIV BUKE

by | 6 septembra, 2019

Da li znate šta nema ukus, boju i miris, a narušava nam kvalitet života, iako je neopipljivo? Sveprisutno je a predstavlja onu vrstu zagađenja okoline koja nam krade san i mir? Odgovor je buka.

Bučne komšije, buka iz susedne sobe, neprijatni odjeci iz hodnika? Zvuk telefona iz druge kancelarije, ometajuća diskusija kolega na pauzi ili iritirajući zvuk ulaznih vrata? Ukoliko prepoznajete ove “simptome” u sopstvenom domu ili na poslu, krajnje je vreme da ozbiljno shvatite upozorenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o negativnom uticaju buke na vaš organizam.

Višak decibela ne oštećuje samo sluh, što je uvek prva asocijacija, već negativno utiče na ceo ljudski organizam. O tome najbolje svedoči izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pod nazivom “Teret bolesti izazvan bukom u životnoj sredini” koji je objavljen nakon dugogodišnjih analiza, a u kojem se navodi da buka izaziva stres, ometa osnovne aktivnosti poput sna, odmora, rada ili učenja.

Ukoliko smo joj često izloženi buka nam može ugroziti zdravlje i rezultirati nervozom i hroničnim umorom što direktno utiče na našu produktivnost u toku dana.

NIVO BUKE U NAŠEM OKRUŽENJU
Kada je u pitanju merenje nivoa zvuka, važan je podatak da postoji razlika između domaćinstava koja se nalaze u glasnom gradskom okruženju i domu koji se nalazi u predgrađu, udaljenom od većih saobraćajnica. Zvuk u domu u urbanoj sredini može dostići 50 dB, dok kod udaljenijih objekata nivo spoljašnje buke iznosi oko 40 dB.

Mnoge stambene zgrade u Srbiji imaju neadekvatnu zvučnu izolaciju, prvenstveno zbog upotrebe materijala koji nisu adekvatno zvučno izolovani. Prilikom kupovine nekretnine, važno je da se informišete kako o materijalu od kog je izgrađena sama zgrada, tako i o materijalu koji je korišćen za pregradne zidove unutar samog stana, ali i između stanova i hodnika. Zapravo, zidovi su jedino što ne možete promeniti u Vašem stanu prilikom renoviranja ili adaptacije, i zato uvek birajte nekretninu koja je izgrađena od materijala koji imaju prirodni sastav i adektvatnu zvučnu i termoizolaciju. Materijal od koga je izgrađena zgrada će tokom decenija, sveukupno uticati na Vaš komfor i kvalitet stanovanja.

YTONG FONOBLOCK – POBEDNIK U BORBI PROTIV DECIBELA!
Ytong FonoBlock je zvučni termo blok, koji obezbeđuje efikasno i sistemsko rešenje protiv buke unutar stambenog i poslovnog prostora. Sa Ytong FonoBlock-om dimenzija 20 i 25 cm postiže se zvučna izolacija u visini do 55 dB što je iznad propisanih normi (52 dB). U isto vreme zadovoljava se i traženi koeficijent toplotne provodljivosti „U“, prema Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada, bez dodatne termoizolacione ploče. To je potpuno nov koncept za pregrade, kada su u pitanju zidarski radovi na objektu, koji zadovoljavaju sve standarde propisane aktuelnom regulativom.

Pored debljina 20 i 25 cm, Ytong FonoBlock proizvodi se i u tanjim formatima 12 i 15 cm.
Svaka navedena dimenzija ima svoje preporučene pozicije ugradnje shodno potrebama i karakteristikama prostora. Tako se, primera radi, za izolaciju unutar same stambene jedinice preporučuje Ytong FonoBlock debljine 12 i 15 cm, dok se blokovi debljina 20 i 25 cm uglavnom koriste zazvučnu izolaciju između dva stana ili stana i hodnika..

FONO KONCEPT – INOVATIVNO SISTEMSKO REŠENJE
Dobitna kombinacija pronađena je u inovativnom FONO konceptu kompanije Xella, koji efikasno “upija” buku koja dolazi iz unutrašnjeg okruženja i sprečava njeno širenje, obezbeđujući na taj način zdraviji, mirniji i kvalitetniji svakodnevni život u stambenom ili poslovnom prostoru.

Osim što efikasnom zvučnom izolacijom štiti zdravlje ljudi, FONO koncept osmišljen je istovremeno i tako da projektantima olakša izbor materijala u fazi projektovanja, nudeći im sistem pregradnih zidova koji, pored zahteva za zvučnom izolacijom, ispunjavaju i zahtev za koeficijentom prolaza toplote U, prema propisanom Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada.

Najnovija formula ovog inovativnog sistemskog rešenja za zaštitu od buke unutar stambenog ili poslovnog prostora krije se u kombinaciji Ytong FonoBlock-ova i Silka blokova koji zajedno pružaju najefikasniju zvučnu izolaciju unutar stambenih jedinica, i to u tri najbitnije pozicije:
• Zvučnu izolaciju između dva stana;
• Zvučnu izolaciju između stana i hodnika;
• Zvučnu izolaciju unutar same stambene jedinice.

Kako biste ovo rešenje što lakše prilagodili različitim potrebama i karakteristikama prostora, možete koristiti i Multipor za dodatno unapređenje termoizolacionih svojstava objekta. Multipor termoizolacione ploče su potpuno prirodan materijal, mineralnog sastava, koji ne gori i zahvaljujući tome, moguće ga je primeniti na svim pozicijama objekta. Multipor termoizolacione ploče mogu se koristiti za termoizolaciju spoljašnjih zidova, ali i unutar stana za toplotnu izolaciju plafona, zidova sa unutrašnje strane ili izolaciju zidova ka hodniku.

FONO koncept nudi jasnu formulu – prirodni materijali za prijatan dom koji je adekvatno termo i zvučno izolovan. Upotreba FONO koncepta omugućiće Vam da uživate u miru i komforu Vašeg doma, a da pri tome čujete samo one zvuke koje želite!