Japandi – opuštajući stil

by | December 7, 2022
japandi

Spoj skandinavskog i japanskog stila dizajna enterijera postao je popularan pre nekoliko godina, i od tada ne prestaje da se priča o njemu. Dizajneri su ga oberučke prihvatili, jer svojim jasnim linijama i prirodnim materijalima, koji obezbeđuju mir i udobnost, lako i brzo osvaja srca vlasnika stanova.

 

Japandi : sve što treba da znate

Oba stila, skandinavski i japanski, ukorenjeni su u minimalističke principe dizajna, pa je sasvim očekivano upravo to glavna karakteristika i novog japandi stila. Fokus je stavljen na toplinu, prirodne elemente, čiste linije i prigušenu paletu boja. U ovom stilu nećete naići na kitnjaste i prekomerno dekorativne elemente.

Umesto toga, oblici i linije su svedeni i nameštaj se bazira na funkcionalnosti i jednostavnoj estetici. Takođe, velika količina prirodnog svetla je ključna osobina u japandi dizajnu enterijera, baš kao i prisustvo biljaka.

Prostor bez nereda

Ako sledite minimalizam i čiste linije, proizvod toga će na kraju biti prostor bez nereda i sporednih stvari. manifest „manje je više“ je suviše formalan za filozofiju jednostavnosti u japanskoj umetnosti gde je sve podređeno harmoniji i uživanju.

Zato, umesto eliminacije predmeta pozabavite se njihovim odnosom i uklapanjem kako biste dobili savršeno aranžirane celine u prostoru.

Japandi: akcenat na boji ili nameštaju

U pregrštu neutralnih tonova možete izdvojiti jednu boju kao akcentnu i nju provući kroz enterijer na različitim detaljima ili se ipak bazirati na neobično oblikovanom nameštaju koji će se isticati.

Crna boja koja definiše linije na posterima, tepihu i lampi odlično se uklopila sa kožnom garniturom čija topla braon boja ipak dominira. Kao zanimljiv detalj našao se kafe-stočić skulpturalnog postolja, a ono što se definiše kao japandi u ovom enterijeru su savršeno nijansirane boje i njihov odnos.

Prirodni materijali

Materijali koji se koriste u oblikovanju enterijera uključuju prirodna vlakna, nameštaj od drveta ili kamena, pa čak i ručno izrađenu keramiku i dekor. Pri odabiru nameštaja nećete pogrešiti ako se fokusirate na materijale kao što su ratan, bambus, pletena trska i drvo, posebno hrast, orah i tikovina. od tkanina dominira lan, organski brušeni pamuk, pamučni muslin i pliš.

Dekoracija obuhvata veći dijapazon materijala, ali se ne mogu zaobići keramika, staklo, kamen, beton i uvek je dobrodošlo što više zelenila koje oplemenjuje svaki enterijer.

Japandi boje

Naglašeno je da paletu boja sačinjavaju prigušeni tonovi, ali prilikom odabira prednost treba dati izboru nameštaja i dekoracije, a zatim iz njihovih prirodnih boja izvući odgovarajuću nijansu koja će predstavljati savršenu pozadinu.

Uglavnom se paleta počinje od bele i zasniva se na gradientu bež i braon nijansi, ali to ne isključuje mogućnost pojave neke druge boje. Mint zelena je idealna ukoliko posedujete mnogo bilja koje želite da naglasite, ali ako ste više za toplije i jače tonove onda su terakota nijanse idealne za vas.

 

 

 


Borjana Božić

Victoriia Kovalchuk/gettyimages