KAD DOM IZGLEDA KAO LETNJI DAN

by | July 25, 2022
uredjenje malog stana

Svetla koloritna shema idealna je za stanove male kvadrature, što je ovog puta potvrdila dizajnerka Anastasija Gurina, vlasnica studija AG Interiors. Kako stan od tridesetak kvadrata pripada jednoj vedroj mladoj devojci, Anastasija je inspiraciju za uređenje pronašla u prirodi, i to baš u toku najtoplijeg perioda u godini.

“Kada radim na nekom projektu, uvek se trudim da saznam nešto više od vlasniku, da ga bolje upoznam, vidim kako razmišlja, kakav mu je ukus, šta voli, a šta nikada ne bi prihvatio”, objašnjava Anastasija tvrdeći da enterijer treba da bude odraz karaktera. “Po mom mišljenju dobro uređen enterijer obuhvata harmoniju, lepotu i funkcionalnost u jednom. Dobro organizovan prostor je osnova od koje polazim, a koju postepeno nadograđujem bojom i teksturom najčešće se služeći prirodnim materijalima. Jednostavno, mislim da dom mora biti inspirativan”.

Inače, prikazani stan priipada studentkinji farmacije Bečkog instituta. Kako svega nekoliko puta dolazi u svoj grad, dizajnerka enterijera je više bila u kontaktu sa vlasničinom majkom koja otkiravala šta njena kćerka voli, čemu se raduje, kako provodi slobodno vreme, kakvu garderobu bira i slično, što je dizajnerki bilo dovoljno da zaključi da će ovo biti dom jedne vedre, nasmejanje devojke koja voli da celo leto provede na reci ili na moru, jer voli sunce i vodene sportove.

Ovde je na malom prostoru trebalo organizovati različite funkcionalne celine – dnevni boravak sa kaučem koji služi i za spavanje, kao i radni, trpezarijski i skladišni prostori. “Kako se stan nalazi na poslednjem spratu višespratnice, gledajući kroz prozor čini vam se da vam je ceo grad na dlanu… panorama koja ne može da vas ostavi ravnodušnim posebno tokom leta. Upravo to me je podstaklo da se služim svetlim bojama i ne previše jakim kontrastima. Letnji tonovi, boje zalaska sunca, neba, zelenila stvaraju atmosferu topline i radosti, a ambijent iz spoljašnjosti kao da se prenosi u unutrašnjost”, objašnjava dizajnerka.

Dnevna zona ima izdužen pravougaoni oblik, što je omogućilo lako formiranje otvorenog koncepta. S jedne strane su postavljeni kuhinjski elementi i ostrvo. Iako malih dimenzija, kompaktan dizajn učinio je da se zadovolje sve potrebne funkcije. Standardno ostrvo je nadograđeno kamenom pločom koja zamenjuje trpezarijski sto, a uz nju su postavljene dve stolice.

U jednom od uglova smeštena je drvena komoda sa dekoracijom, a iznad se nalazi ogledalo sa okvirom u obliku ananasa i dve svetiljke.

Postojeća lođa je zastakljena i organizovana kao savršen radni prostor obasjan prirodnim svetlom. Na podu su postavljane zanimljive pločice koje zajedno sa drvenim letvicama daju poseban šarm ambijentu. S jedne strane se nalazi radni sto i stolica, a na drugom kraju je smeštena fotelja na rasklapanje.

Velika površina kupatila od 6,5 kvadrata omogućila je pored tuš-kabine i osnovnih sanitarija, postavljanje i pomoćnog bloka sa mašinom za pranje veša i ormarićima za skladištenje. Posebnu dinamiku unele su pločice različitih dezena i veličina, a neke od njih su i različito postavljene u određenim delovima.

“Najupečatljivija stvar koja mi se dogodila prilikom rada na ovom projektu, svakako je zadovoljstvo na licu mlade vlasnice kada je po prvi put videla svoj budući dom” – kaže za skraj Anastasia.