KAD STAN UREĐUJE DR HOUSE

by | April 15, 2022

Dizajnerka Tatjana Rudenko, iz arhitektonskog biroa DR House, glavni je “krivac” za izgled ovog stana koji se prostire na 58 kvadratnih metara. Investitor koji ju je angažovao nije imao nekih posebnih zahteva, ali iz razgovora se naslutiolo da očekuje enterijer koji će se donekle razlikovati od onih koje svakodnevno viđamo.

Raspored je vrlo jednostavan tako da nije bio problem kreirati celine koju čine kuhinja-dnevna soba, prostrana spavaća soba, ulazni prostor i zasebni garderober. Na izbor palete boja uticala je apstraktna slika “Indijski vrt” Darije Dmitrieve iz moskovske galerije ArtBrut.

Članak se nastavlja posle reklama

Stan je opremljen nameštajem poznatih evropskih brendova: „Još uvek se sećam izraza lica vlasnika stana kada sam otvorila kutiju u kojoj se nalazila podna lampa PostKrisi italijanskog brenda Catellani & Smith. Vlasnik se uhvatio za glavu misleći da je kugla razbijena. Naravno, već sledećeg momenta izjavio je da je oduševljen njenim originalnim dizajnom.” Glavne boje su zelena i crvena u posebnim, prijatnim nijansama. Crna vrata Manigliona italijanskog dizajnera Franca Polija takođe su postala važni elementi enterijera. Originalnosti ovog prostora doprinose postolja u crnoj boji, vertikalne ručke stolarskog nameštaja, kao i pregrada od metala i teksturiranog stakla.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao što se vidi na fotografijama, u dnevnoj zoni postavljena je sofa presvučena plišem zelene boje, a reč je o modelu Dave (proizvođač Milano Bedding), okrugli kafe-stočić sa mermernom pločom, lenjivac presvučen kožom, dok su police na zidu rađene po meri, po nacrtu arhitektice.

Članak se nastavlja posle reklama

U sklopu dnevne zone nalazi se kuhinja, delimično zaklonjena od pogleda staklenim paravanom, sačinjena od belog medijapana kojoj kontrast pravi zidna ploča tamnosive boje.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako bi dodatno unela dinamiku u ovaj deo, Tatjana je odlučila da jedan zidni element bude u staklu, kao i da ispod dva zidna, koja se nalaze iznad sudopera, ostavi jedan deo otvoren. Kako je vlasnik samac, za obedovanje je, za sada, dovoljan mali okrugli sto, upotpunjen dvema crvenim stolicama.

Članak se nastavlja posle reklama

Iza trpezarijskog stola nalaze se staklena vrata iza kojih je manja prostorija u koju je smešten veliki orman-garderober, napravljen po meri prostora, a dizajnerka se odlučila za neobičnu nijansu crvene boje.

U samom hodniku, nalazi se još jedan garderober, ovog puta u zelenoj boji, uz koji je mesto našla manja komodica. Za pomoć pri obuvanju tu je mali okrugli tabure.

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba je prostrana i svetla, prilično jednostavno uređena. Kako u stanu ima dosta prostora za odlaganje garderobe, u ovoj sobi nije bilo potrebe za većim komadima nameštaja, tako da osim bračnog kreveta ovde vidimo samo jedan konzolni element na koji su postavljeni dekorativni predmeti. Umesto noćnih ormarića, dizajnerka je odlučila da s jedne strane kreveta postavi okrugli stočić, dok je s druge strane samo jedna konzolna fioka.

Članak se nastavlja posle reklama

U odnosu na dizajn spavaće sobe, kupatilo je poprilično dinamično i koloritno. I ovde je glavnu ulogu odigrala zelena boja koja ga je učinila atraktivnom i na poseban način istakla zidne pločice tamnosive boje sa belim ivicama. Opremljen je sanitarnim elementima modernog dizajna – crnom wc šoljom i ovalnim umivaonikom, iznad koga je ogledalo u metalnom ramu koji se naslanja na kupatilski ormarić.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Dina Aleksandrova

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: www.interior.ru