Kako enterijeru dati lični pečat?

by | September 22, 2022
kako enterijeru dati lični pečat

Moderan stan odražava karakter svog vlasnika. Idealan enterijer treba da vam pruži inspiraciju, radost, osećaj udobnosti i mira. Proučavajte modne trendove, slušajte sebe, svoje potrebe i hrabro stvarajte lepotu oko sebe.

 

Autentičnost

Kada tražite savršen enterijer, preporučujemo da se ne fokusirate na uobičajena rešenja, da ne budete konzervativni i predvidljivi. Dizajn je uvek otkrivanje nečeg novog, potraga za nestandardnim kombinacijama materijala, boja i tekstura. Ono što vam se činilo neprihvatljivim i neprikladnim, može zablistati ako se odvažite. Glavna stvar je da se ne plašite eksperimentisanja i izražavanja. Sve što ne odgovara vašem  unutrašnjem svetu, već je jednostavno kopirano ili pozajmljeno, izgledaće neorganski u enterijeru.

Ako to odgovara vašem karakteru, možete dodati glatke linije,učiniti  ga tako ugodnijim i prirodnijim. U ovom slučaju koristićete i sa lučnim otvorima, polukružnim prozorima, glatke krivine na nameštaju. Ili, naprotiv, učinite dizajn grafičkim, koristeći zidnu dekoraciju iz 60-ih godina sa slikama geometrijskih oblika. Ili kombinujte glatkoću sa grafikom. Glavna stvar je da stan harmonično naglašava vašu ličnost.

 

Nezaboravno

Dizajn treba da sadrži elemente koji vas podsećaju na nešto prijatno, na najbolje trenutke vašeg života koje biste želeli da dugo ostanete u sećanju. Na primer, to mogu biti stvari koje pričaju priču o vašoj porodici. Nemojte žuriti da izbacite stare bakine škrinje, toaletni sto, lampe i tepihe. Ove stvari se uvek mogu obnoviti i dobiti drugi život, čineći vaš enterijer zaista jedinstvenim. Ovaj trend je nastao u vezi sa svesnijim pristupom čovečanstva potrošnji i brizi o životnoj sredini.

 

Rešenja u boji

Svaka boja ima svoj karakter, daje određeno raspoloženje. Farbanjem zidova u različitim nijansama, možete zonirati stan, odvajajući bojom radni prostor od kućnog. Preporučujemo farbanje zidova u radnom prostoru u svetlim, veselim bojama. Pomažu u povećanju produktivnosti i kreativnosti i čine da se osećate budno i fokusirano. Tamnoplavi tonovi opuštaju našu psihu, postavljaju nas za odmor, pa će biti prikladni u spavaćoj sobi. Boja je najmoćnije sredstvo za uticaj na osobu, pa je potrebno da pažljivo pristupite izboru, na osnovu toga kakav efekat želite da postignete. Ako govorimo o trendovima, onda će 2023. godine u modu ući prirodne tople nijanse: braon, bež, zelena. Da ne biste preopteretili unutrašnjost tamnom bojom, možete da ih razblažite elementima mlečnih i belih nijansi.

Inspiracija

Vaš stan treba da postane ne samo mesto opuštanja, već i izvor inspiracije. Da biste to uradili, trebalo bi da se okružite nečim što daje radost, čini da se osećate inspirisano. 2023. svetli posteri će ući u modu. Ukrasite zid posterima iz vaših omiljenih epoha, posterima inspirativnih događaja. Sada su aktuelne i otvorene police različitih dizajna, boja i veličina. Na njih možete postaviti nešto što donosi radost – figurice suvenira, prelepa jela, retke ploče, sveće.  Neka vam omiljeni prizori uvek budu pred očima i stvaraju posebno raspoloženje.


Liudmila Chemetska/GettyImagesPlus