28.02.2022 Enterijer

LUKSUZ OD 20 MILIONA DOLARA

Enterijer koji vam ovog puta predstavljamo pripada raskošnoj modernističkoj vili u gradiću Hillsboro Beach u Floridi. Vilu je projektovao priznati američki arhitekta George Brewer, a opremljena ovako kako je vidite na fotografijama prodata je za neverovatnih 20 miliona dolara.

I ako je reč o zaista luksuznoj kući, u jednom detalju ona se ne razlikuje od bilo kojeg drugog doma – dnevni boravak je najreprezentativnija prostorija u njoj. Ipak, velika razlika između ove i većine drugih kuća jeste u tome što je prostorija na fotografijama samo jedan od nekoliko dnevnih boravaka u njoj, ali je ovome posvećena najveća pažnja jer je namenjen prijemu gostiju.

Ka prijemnom salonu otvara se i glavna trpezarija. Ona je opremljena samo garniturom za desetoro i manjom komodom ispod prozora, ali osim ovog nameštaja, u njoj se nalazi i nekoliko interesantnih detalja. Površinu trpezarijskog stola osvetljavaju dva hipertrofirana lustera, sa svake strane komode postavljena je po jedna metalna skulptura u obliku figure muškarca, odnosno žene, dok susedni zid krasi veliki triptih sa apstraktnim motivom. Takođe, iz ovog dela prizemlja vodi glavno drveno stepenište sa staklenom ogradom. Ono je istaknuto ivicom plafona obloženom drvenim daščicama različitih dužina, a prostor ispod prvog kraka i podesta iskorišćen je kao vinska vitrina koja može primiti poveću kolekciju vina.

Kuhinja je organizovana u obliku linearne kuhinje sa ostrvom, na koje se nadovezuje šank s manjim prostorom za obedovanje. Kuhinjski elementi smešteni su u širokoj niši uokvirenoj drvetom, dok su njena leđa i stranice obloženi belim mermerom, čime su usklađene s radnom pločom na donjim elementima i ostrvu.

U okviru velike prostorije s kuhinjom nalazi se i još jedan dnevni boravak s televizorom. On je smešten do prozora, a pozicija na uglu obezebdila je otvaranje na dve strane. Kao posebna funkcionalna celina on je istaknut plafonom i delom zida obloženim drvetom. Najveći deo prostora zauzima raskošna ugaona garnitura, te je i u ovoj celini stvoren kontrast svetlo-tamno, a sve je upotpunjeno tirkiznim detaljima, koji su se savršeno uklopili s pogledom na plavi horizont.

U prizemlju se nalazi i treća celina namenjena dnevnom boravku, koja obuhvata kutak za sedenje s televizorom, bar sa šankom, te radni kutak. Prostor za sedenje zauzima najveći deo i, kao i u drugim celinama, pozicioniran je do prozora sa izlazom na terasu. Za njega je odabrana udobna svetlosiva garnitura, upotpunjena crvenim i zlatnim detaljima. Drvo je i ovde korišćeno kao zidna i plafonska obloga, koja je u kontrastu s tamnobraon drvenim detaljima.

Radni kutak organizovan je u obliku formalne kancelarije s centralno pozicioniranim radnim stolom okrenutom ka foteljama s klub-stočićem. Iza stola smeštena je ugradna polica u visini prostorije, koja je, kao i ploča stola, izrađena od tamnog egzotičnog drveta visokog sjaja. Uz kožne fotelje i mermerni pod, ono je prostoru dalo luksuzan izgled.

Bar je smešten u središtu prostorije, a njegov centralni deo čini dugačak šank s neobičnom drvenom pločom nepravilnog oblika. Interesantan detalj u ovoj zoni takođe predstavlja zid dekorisan na upečatljiv način. On je obložen bež tapetama sa izraženom teksturom, preko kojih su u nepravilnom rasporedu postavljene tamnobraon drvene lajsne.

Kao i svaka luksuzna vila, ova kuća ima nekoliko spavaćih soba s pripadajućim kupatilom. Mi ćemo vam predstaviti samo glavnu, koja je, naravno, najveća i najraskošnije uređena. U njoj u potpunosti dominiraju svetli bež, sivi i beli tonovi, a kontrast pravi tek pokoji detalj od tamnog drveta – noćne komode i nogare garniture za sedenje.

 

Izvor: Mark Timothy Inc

 

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije