Mala deca i kućni uređaji

by | November 15, 2021

Dečju radoznalost ne treba sputavati, već im treba dozvoliti da nesmetano upoznaju svet oko sebe. Međutim, upravo ta osobina često ih dovodi u opasnost, posebno kada su u blizini kućnih uređaja i aparata

Frižider

Ono što nije namenjeno deci, stavite na više police frižidera, a sokove, voće i sličnu dečju hranu postavite niže kako bi im bili dostupni.

Ako imate malu decu koja su tek prohodala, nabavite sigurnosne uređaje za zatvaranje frižidera kako biste sprečili da ga dete otvori i uđe u njega.

Šporet i rerna

Posude postavljajte što dalje od ivice šporeta, a ručke šerpi i lonaca okrenite tako da ne budu nadohvat deci, da slučajno ne bi povukla posude prema dole.

Uspostavite „sigurnosnu zonu” tako što ćete pomoću malog tepiha ili stazice obeležiti deo kuhinje u kom je postavljen šporet i naučiti dete da tamo ne sme da ide.

Ne pokazujte mališanima kako se pali plinski šporet jer bi vrlo lako mogli da ga uključe kad vi niste u blizini i tako zadobiju opekotine.

Mašina za pranje posuđa

Vrata mašine za pranje posuđa uvek držite zatvorena.

Oštri kuhinjski pribor poput noževa i viljušaka može da bude opasan za decu.

I oko mašine za pranje posuđa napravite sigurnosnu zonu, kako joj deca ne bi prilazila dok je otvarate. Vruća para koja izlazi pri otvaranju mašine mogla bi da opeče dete.

Mašina za pranje veša

Vrata obavezno uvek držite zatvorena, jer maloj deci svašta pada na pamet.

Kada se ne koristi, mašinu za pranje veša obavezno isključite iz utičnice da je deca ne bi slučajno uključila.

Mali kućni aparati

Mikseri, seckalice, blenderi, tosteri, cediljke, pekači, roštilji i slični uređaji ni u kom slučaju ne smeju biti deci nadohvat ruke. Na neke od njih mogu da se povrede bez obzira na to što nisu uključeni u struju.

Toddler boy in a dangerous situation at home. Domestic accident. Child safety concept.


gettyimages