Mali stan – rešenja koja će vas oduševiti

by | 16 decembra, 2022
mali stan

Mali stan može biti posebno težak za uređivanje i zahteva pametno planiranje.  Pronalaženje prostora za nameštaj, odeću i ostale predmete može biti vrlo izazovno, ali postoje rešenja za koja smo sigurni da će unaprediti život. 

 

Iako živite u malom stanu sa ograničenim mogućnostima, to ne mora da označava loš kvalitet života. Svi smo videli te male kuće ili kompaktne stanove koji nekako uspevaju da deluju prozračno, uredno i lepo. Odabrali smo nekoliko primera koji vas mogu inspirisati da na jednostavan način i vi unapredite svoju svakodnevicu.

Mali stan : definisane granice

Mali stan je uglavnom veličine jedne prostorije koja obuhvata i dnevne i noćne aktivnosti.  Unutar ove prostorije nalazi se i kuhinja, deo za ručavanje i dnevni boravak koji se u tokom večeti transformiše u mesto za spavanje. Kako bi ova prostorija lepše izgledala, svaka funkcija trebala da bude jasno definisana čak iako je vrlo mala.

Kao što vidimo na prikazanoj fotografiji, kuhinja i trpezarija su definisane drugačijom podnom oblogom u vidu pločica zanimljivog dezena, a granice su suptilno istaknute i na zidovima, kao i na plafonu.

 Spavaća soba čak i u malom stanu

Zvuči nemoguće organizovati poseban kutak u funkciji spavaće sobe u malom stanu, ali ako uzmemo u obzir da nam je zapravo za ovaj kutak neophodan samo udoban krevet, onda ova ideja počinje da poprima realne okvire.

Dizajneri su oberučke prihvatili ovu ideju i trude se da je uključe u svaki projekat koji se odnosi na mali stan. Potrebno je odrediti idealnu poziciju kreveta optimalnih dimenzija, a zatim odabrati način kako mu obezbediti privatnost. Da bi se obezbedio kvalitetan protok vazduha obično se biraju drvene letvice koje će vizuelno zakloniti ovaj kutak, a jednako su postale popularne draperije.

I stakleni pregradni zid ne zauzima mnogo mesta i deluje vrlo elegantno, ali takođe uključuje zavesu kako bi se prostor zamračio.

Mali stan : dovoljno prostora za sve

Život u malom stanu podrazumeva racionalnije sakupljanje stvari i pametno skladištenje, ali to ne znači da treba da se odreknete svih dragocenosti, uspomena u vidu ukrasa i dekora. Čal iako posedujete pozamašnu kolekciju knjiga, ploča i drugih stvari one mogu biti istaknute u malom stanu. Iskoristite prostor na zidovima oko prozora i postavite kompaktne police.

Istu ideju možete primeniti i na prazan prostor oko i iznad vrata.

 Idealan kolorit za mali stan

Dizajneri savetuju da odabir kolorita u malom stanu bude ujednačenih nijansi, sa pretežnom upotrebom neutralnih boja za osećaj celine i urednosti. Međutim, to ne znači da ambijent treba da deluje monotono. Uvedite jarke boje kroz detalje i na taj način ćete dobiti savršen ambijent.

Ako su vas ove ideje inspirisale, vreme je da unapredite svoj životni prostor.  Ovde možete pogledati kako to izgleda kada mali stan uređuje vrhunski dizajner.

 

 

 

 

 
Borjana Božić

vicnt/gettyimages

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.